1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. szeptember 4., szombat

TABÁNI ARCOK ANNO 1900





Nagyapám fotólbumáből előkerült egy igen érdekes csoportkép, a Tabáni Dalkörről kb. 1900 körül készített ,nagyon jó minőségben fennmaradt fénykép. A hölgyek és urak a szabadban ,valószínüleg egy sportpálya lelátóján állnak ls ülnek a kor divatjának megfelelő öltözékben, a nők hosszú fehér formaruhában, fejükön virággal díszített malomkerékkel, a férfiak zsakettben keménykaiapban.Valamilyen ünnepség ürügyén . készülhetett a felvétel , az elöl ülők ölében virágcsokor, arcukon is az alkalomhoz illő ünnepélyes komolyság.

A Tabánról fennmaradt felvételek nagy része épúleteket ábrázol, azon belül is jelentős hányada a bontás előtt készült.Ezért is értékes minden személyt ábrázoló fotó, no meg azért, mert ha maradt is fenn embereket ábrázoló felvétel, az legtöbbször távoli , elmosódott és ritkán felismerhetőek az arcvonások nem bírják el a 100-szoros nagyítást.Sajnos a zoomolással arányosan az arcvonások elmosódnak, kiütköznek a fénykép hibái ezért jött az ötlet az arcok grafikai megjelenítéséről.




A fénykép ,30 sorsot , 30 kendőzetlen arcot ábrázol. Minél nagyobb felbontásban nézzük a fotót,annál többet árulnak el az arcok társadalomban elfoglalt helyükről, vagyoni állapotukról, érzelmeikről. Feltűnő, hogy idegennek érzik a rájuk erőltetett ünneplő ancúgot, jobban éreznék magukat saját ,hétköznapi ruhájukban.
Az irodalomban egyetlenegy adatot találtam 1921-ből, mely akkor már Tabáni Dalárda néven emlíi őket.


A kép valószínüleg nem nagyapám saját felvétele , túl profi ahhoz. Mint kottaszedő nyomdász
elképzelhetően kapcsolatban állt a Dalkörrel, kottával, vagy egyéb módon segítette őket, így került hozzá a fénykép, melyet mint becses emléket beragasztott albumába. Az alábbi grafikákkal elmúlt idők régvolt képviselői lépnek ki a képből és kerülnek közelebb hozzánk

A sorozat további képei ITT láthatóak

Kassius

2010. szeptember 2., csütörtök

HUNGARIAN TANGO ANNO 1930

Küldöm ezt a dalt a messzi Argentinába, Rio Ceballos városába , ahol most kezdődik a tavasz, ottani barátaimnak

Kalmár Pál énekel: Egy hangulat ,egy furcsa mámoros kis hangulat.................

Argentina mis amigos enviar el municipio Rio Ceballos
Un estado de ánimo, un estado de ánimo delirante extraña poco