1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. április 27., szerda

AZ UJSÁG MELLÉKLETE 1939, avagy hová menjünk szórakozni?



Avagy hová menjünk szórakozni Pesten a II. világháború kitörésekor? Ausztriát Hitler már bekebelezte.
épül a berchtesgadeni sasfészek, Danzig védői még a helyükön állnak. Mindezt aláfestésként mondom csak , hogy a nyájas olvasó képben legyen  a szórakozást illetően.

No lássuk csak a választékot!(az újság szövegére 2x kattintva olvashatóvá válik!)


A Balta vendéglő kicsit brutálisan hangzik, oda bizonyára a vágóhídi mészárosok térnek be egy zónapörköltre, de a Baross Kávéház már patinás hely és a Britannia szálló meg a Szondy söröző neve is kecsegtetően  hangzik, a Fülemülefészek vendéglőnél pedig madárcsicsergés tölti be hallójáratainkat.
Zene füleimnek -ahogy mondják-itt a menü se lehet ízetlen . A Nagymező utcai Clarisse-ban 5 órai dance-ra térhet be az úri közönség ,vagy egy jó kis jazz-re.


A Dani csárda a Váczi utca 122-ben muskátlis ablakokkal,  lajbis , fehér gatyás pincérekkel , sírva vigadó nótákkal  csábítgat, a Góbéban a legjobb a csülökpörkölt, nem beszélve a kasszírnőről, meg a kenyereslányról.


Azért a Gundel az mégis csak Gundel. Már akkor is neve volt , mikor még csak Vampeticsnek hívták, de Centrál kávéház se kutya. Az ember forgathatja fejét , mire költse azt a a 200 pengő fixet , amivel könnyen lehet viccelni . Szegény Krúdy ennyiből kifizethette volna a villanyszámláját, hogy ne sötétben kelljen meghalnia. De annak már hat éve. Apropó! Krúdyról jut eszembe,  menjünk csak el a Kakuk-ba az Attila úton, a lebontott Tabánt túléló vendéglőbe, ott elsőosztályú a kiszolgálás és talán sramlizene is lesz.. Sajnos Poldi bácsi Mélypincéje már a föld  alatt alussza örök álmát, Szindbád szelleme valahol ott  bolyong alant a kazamaták setétjében a kiürült  boroshordókat döngetve.


Hová is mehetnénk, ahogy Kabos mondja , -kalapom-pom-pom  a pénzünket mind elmulatni- , mint a Kristály kávéházba , ahol egész éjjel Harmonikás Gizi énekel, ráadásul príma levesekkel traktálják az embert.
  Legjobb  komikusunk ugyan elindult már a remélt világhír és az Újvilág felé, hogy idegenben és elfeledve haljon meg, de maradtak a szórakoztató iparból  még elegen itthon. Itt van például László Imre rádióénekes, akit a Liliom a kitúnő franciás  és magyaros  konyha mellé tálal desszertként. A főméltóságú úr újra lecsutakolta  1919-es fehér lovát és bevonult Kassára, hogy felvidéki testvéreink is érezzék a magyaros vendégszeretetet. Teleki Pál már dolgozik a jugoszláv- magyar megnemtámadási szerződésen, hogy ne legyenek hideg napok és ne legyen Újvidék,  az íróasztal fiókban töltött pisztoly lapul. . Ám a kispolgár még mit sem sejt ebből. Mi  más lehet e fényes jővőképet látva a dolga , mint kiválasztani a bőséges kínálatból  egy pompás  kis helyet, ahol pengőjét elverheti. Egy-két zsidótörvény ugyan már borzolja a kedélyeket és a lobogó fekete hajú Jávor Pali is egyre ritkábban veri cigánymuzsikára a kocsmaasztalt, de sebaj, elmehetünk megnézni filmjeit a Nyugat Mozgóba , ahol kítűnő a hangleadás és magyar zene van  magyar füleknek, búgó hangú magyar tárogatón.
   Vagy akartok modern helyre menni ? Menjetek az Országház Grill-be , ahol Salamon Csöpi és Kolozsy Erika énekel és csak néha ordít bele egy-egy  részeg német a Horst Wessel-t követelve.


Ha külföldiként akarunk Pesten szórakozni , válogathatunk a legolcsóbb penziótól  az osztályon felüli luxus szállodáig pénztárcánkhoz illő hotelt . Ki se kell mozdulni szálláshelyünkről, hideg-melegvíz , olcsó árak , Dunára  néző teraszok és elegáns kiszolgálás lesz osztályreszünk. Már ha a vagyonos osztályok valamelyikébe tartozunk.Diszkrét lakosztályok közül válogathatunk a Svábhegyen , uram-bátyámos bokacsattogtatás vár az  Elite pensióban. Ortodox Mózes-hitű turista is meghúzhatja még nálunk magát , válassza ( amíg el nem viszik munkaszolgálatosnak) a  Karmel pensiót , a kóser kiszolgálásról  referenciákat a helyi ortodox hitközség ad.    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Költői hajlamokkal terhelt vendég térjen be a Poéta Pensióba, fajvédők a Carlton-ban gyülekezhetnek, elhízottak részére kíváló diétás kosztot nyújt a Savoy , sznoboknak ott van az újonnan megnyílt Hotel New York a Dobozy utcában, ahonnan -ahogy közeledünk- egyre hangosabban és ütemesebben  szűrődik ki  a zene, hogy végül  menetelő csizmák és bakancsok ütemévé erősödjön. A II. magyar hadsereg  fagyhalálra ítélt  bakái , tömegsírba lövendő szerbantalok , radnótimiklósok lábdobogása hallik. A többi néma csend.

kassius
.

1 megjegyzés:

  1. szuper cikk, még sok ilyen tényfeltárósat kérünk! :)

    VálaszTörlés