1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2009. december 18., péntek

Üzletek a Tabánban

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen a régi kis tabáni üzletek világa, a szatócs ,a fodrász ,a hentes meg a fűszeres aki mindenkit ismert, s akinél úgy is lehetett vásárolni,hogy "írja a többihez,hó végén fizetem",Ebből a korszakból válogattunk néhány fotót:

......................................Újságos kioszk a Szarvas téren

....................................................Polgár Ferenc patkoló kocsikovács

...................................................Rabetz István szatócs

A többi fötó a virtuális Tabán Múzeum "Tabáni üzletek c.kiállításán" látható

2009. december 15., kedd

Grexa gyula 12 fotója a Tabánról

A tabánkutatási hajlammal megáldott(megvert?!)egyénen mindíg izgalom lesz úrra ,ha a témában új adatra lel.Persze minden viszonylagos , van aki untig isneri ezeket a képeket.
Nekem Grexa Gyula fotói mindíg az újdonság varázsával hatnak: a sok gyenge minőségű
amatőr fénykép között kimagasló minőségben tűélesen mutatják be egy letünt kor igazi
arcát.








GREXA GYULA (Bp., 1891. jan. 2. - Bp., 1977. nov. 13.): művelődéstörténész, tanár. A
bp.-i tudományegy. bölcsészkarán végzett, bölcsészdoktorátust szerzett. Áll. ösztöndíjasként tanulmányozta a firenzei Laurentiana könyvtárat, a lipcsei Buchgewerbehaust, a berlini és müncheni áll.-i könyvtárakat. A polgári demokratikus forradalom idején gr. Károlyi Mihály belső munkatársi köréhez tartozott (1918-19). Könyvtáros a MNM-ban 1919-től, majd 1927-től nyugdíjazásáig, 1949-ig a Werbőczi (ma Petőfi) Gimnáziumban tanított, működését emléktábla őrzi. Gazdag hanglemezgyűjteményéből több zenei előadást tartott a Magy. Televízióban. - M. Caraffa és az eperjesi vértörvényszék (Rozsnyó, 1913); Arany János Csaba királyfija (Bp., 1917); A Csaba-monda és a székely hunhagyomány (Bp., 1922); A közművelődési könyvtárak fonotékáinak feladata a zenei ismeretterjesztésben (Bp., 1971); A magyar királyi korona problémái - Die Probleme der ungarischen Königskrone (Überlieferung und Auftrag, Wiesbaden, 1972). - Irod. Palojtay Béla: Elment a Tanár úr, akinek rossz diákja nem volt (Magy. Nemzet, 1977. 279. sz.). - Szi. Bárány Tamás: Apátlan nemzedék (r., Bp., 1960).

Még több fotó a Tabán virtuális múzeum "Grexa Gyula fotói a Tabánról "c.kiállításán látható.