1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. június 30., szerda

HOGYAN KELL STEMPLIZNI?Avagy tabáni álmok anno 1934

TABÁN SZÜLÖTTE:FASSEL OUSA FERENC FESTŐ
Fassel L’Ousa Ferenc grafikus, festő(1915-2009)
. A Tabánban a Fehérsas téri iskolába járt, ahol Reiter Ágoston volt a tanára, aki hamar felfedezte tehetségét. Nagyon fiatalon, tizennégy évesen került be korkedvezménnyel az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskolába, ahol hat év tanulás után 1935-ben végzett. Már diákként is díjazottja volt több plakátpályázatnak. Haranghy Jenő, Helbing Ferenc és Simay Imre voltak a mesterei.1935-ben diplomázott nagy reményekkel, de a világháború közbeszólt ,végig harcolta, tisztként szerelt le. A II. világháborút követően mint textiltervező működött, politikai okokból a fényesnek ígérkező karrier nem teljesedhetett ki. Többször meghívták, mint festő-tervezőt Itáliába és Franciaországba. A képzőművészeti élet eseményeitől egy idő után tudatosan távol tartotta magát, teljesen lekötötte családja eltartása, saját házuk kétkezi építése. A centralizált műkereskedelem - Képcsarnok Vállalat - nem favorizálta műveit, a rendszerváltást követően azonban a magángalériák, műgyűjtők elhalmozták megrendeléseikkel, felkéréseikkel. Bár az elmúlt években kevés kiállítást tudott rendezni, ma látható művei ötven év munkájának hű lenyomatai, hordozói.
A művész tipikusan visszahúzódó alkoto, aki nem tudott és nem is akart résztvenni a 2hivatalos "művészeti élet akkori szélmalomharcaiban.A 60-as években kecsegtető meghívásokat kapott jelentős nyugati galériatuldonosoktól, de nem vállalta az emigrációt. Járta az örszágot és megörökített olyan apró településeket, melyek azóta már nem is léteznek.

Fassel Ousa Ferenc: Tabán
( A festmény mintegy összegzése a bennünk lakozó Tabánnak, a Hadnagy utca ,a Kereszt tér és a Kőmüves lépcső megjelenítésével és egybe olvasztásával)

Ha keressük Fassel Ferenc művészetének különleges fundamentumait, akkor első helyen a valóban biztos és kivételes rajztudást kell megjelölnünk, aminek tehát genezise az Iparművészeti Iskolában eltöltött években kereshető és található meg. Az elmúlt negyedszázadban igazi koloristává, egyéni látomások megfestésére képes, egyéni felfogású művész lett, aki a reálist és az irreálist, a valóságost és az álomszerűt, a tárgyat és az ideát képes képpé alakítani.
Pogány Ö. Gábor fogalmazott vele kapcsolatban így: … olyan művész, akinek bravúros rajztudása, magas szintű technikai kifejezésformával párosul. Témáinak sokszínű palettáján a realizmustól az expresszív és szürrealista vonásokig szinte minden fellelhető.”
Forrás :
Dr. Szabó – Kállai: Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona - Nyíregyháza, 1997
Fassel L’Ousa Ferenc - (Feledy Balázs) Életmű Kiadás, Budapest, 2002

Fassel Ga
léria
Art Line
Mecsek Art Gléria
kassius


2010. június 28., hétfő

Magyar festők a Tabánról (újabb 33 kép)

Tisztelt olvasóim ,a régi Tabán tisztelői!

Az elmúlt napokban átfésülve a netet , újabb Tabán témájú képekre bukkantam .Ezeket most közzéteszem saját és remélhetőleg az Önök örömére is kissé feljavított és nagyobb felbontású formában. A keresés során rábukkantam egy tabáni születésű nem is akármilyen tehetségű festőre , róla külön írásban emlékezem hamarosan. Most lássuk a műveket, melyek a továbbiakban a "Magyar festők a Tabánról"c . kiállításunkon a többivel együtt megtekinthetőek lesznek.Egy műértő barátom szerint a kiállítás kuriózum, sehol nem látható együtt ennyi Tabán témájú festmény és grafika.(142 db)
(Külön érdemes megfigyelni egyazon témát különböző művészi felfogásban)


Edvi Illés Jenő:Tabáni utca

Fassel Ousa Ferenc:A régi Tabán

Fassel Ousa Ferenc:Tabán

Guidini.m:Városrész templommal(Tabán)Gyenes Lajos:Tabáni utca

Gyenes Lajos :Tabáni utca

Háry Gyula :Budapest-kilátás a várból

Háry Gyula :Naphegy háttérben a várral

Horváth G.Andor:Tabáni utca

Ismeretlen festő: Aranykakas utcai részlet


Ismeretlen festő :Tabáni templom

Ismertlen művész: Tabáni utca

Ismeretlen festő:Tabáni kapu

Ismeretlen festő:Tabáni kis ház

Kádár Béla:Tabáni részlet

Kelemen László: Tabán

Kmetty János. Tabán

Kóbor Henrik: Esti Tabán

Kosztolányi Kann Gyula:Tabáni látkép

Kosztolányi Kann Gyula: Tabán-Holdvilág utca

Kzalander István:Tabáni részlet

Nádler Róbert: Tabán

Ösz Dénes :Tabán

Paulovics Pál: Utolsó levelek Tabán

Peremetzky János:Tabán-Holdvilág utca

Tabán-rézkarc K.Csáthy jelzéssel

Simon György János: Tabán

Simon György János : Tabán 1923

Szegedi Molnár Géza:A lebombázott szerb templom a háború után

Ismeretlen festő :Tabán Fehérsa utca (talán Haranghy Jenő)

Tibai Takács János: Tabán- Kereszt tér