1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. június 16., csütörtök

ÚJABB ALKOTÁSOK TABÁN TÉMÁBAN

Ábrahám Ráfael:Tabán 1968

 Helbing Ferenc :Kőműves és Hullám utca sarka ,Tabán

 Ismeretlen festő: Tabán

Szentgyörgyváry Gyenes Lajos: Tabán

2011. június 14., kedd

KŐMŰVES LÉPCSŐ ANNO




Zórád Ernő képei a Kőműves utcáról


 Saly Noémi neves múzeo- és "kávéházológus" ( remélem, megbocsájtja a titulust)  nemrégiben egy pompás kis képet rakott fel egy közösségi portálra a régi  Tabán egyik leghíresebb utcájáról, annak is legtöbbet fotózott házáról, a Kőműves utca 16-ról. Mindíg azok képek a legérdekesebbek , amelyek embereket is ábrázolnak ,nem csupán épületeket. Ezért szeretjük a Zórád képeket is.
        Még jelen blog indulásakor írtam egy fotókkal tarkított bejegyzést a ház változásairól, aztán kiderült hogy időrendben a dolog pont fordítva van (Kőműves lépcső térben és időben) Persze ehhez először a fotók készítésének dátumát kellett meghatározni, ami olykor meglehetősen nehéz, hacsak nincs ráírva hátlapján, hogy szeretettel Gizi néninek Jóska 1930 dec.7. Így derült ki azután, hogy az 1800-as évek végén még polgári jólétet sugárzó ház  a századforduló után az enyészet utjára lépett, tulajdonosaitól megvásárolta a Közmunkák Tanácsa, (Schuller Dezső:Adalékok a Tabán történetéhez) amely a bontás reményében 30 éven át folyamatosan vásárolta fel a domboldal ingatlanait. A bérlők már vajmi keveset törődtek a ház állagával , a díszes korlátú teraszt meg alatta a pincét lebontották ,csak a lépcső mellett árválkodó falcsonk jelezte , milyen vidám élet folyt itt hajdanában, még a nagy filoxéra -járvány előtt. A hátsó pince bérleménnyé lépett elő, az évek során az ajtón és a falon át (mikor hol!) kidugott kályhacső jelezte , itt télen is laknak. Később kilyukadt , majd leszakadt az ereszcsatorna is , az eső alatt lemállott a vakolat, de a bérlők kitartottak, telente változó helyeken kidugott kályhacsöveik megdobogtatták az arra tévedő festők és fotográfusok szívét

KŐMÜVES LÉPCSŐ- KŐMŰVES UTCA

Grexa Gyula fotója

   Aztán 1934 tavaszán a bontás lendülete elérte a házat is. Ma már a lépcső helye sem a régi (eredetileg a Bethlen ház közepének futott neki). Meg a neve sem. Ugyanis eredetileg Kőműves utcának hívták ,csak az új helyén 1937-től lett lépcső. 
   Valamikor tavaly elkövettem egy albumot a témában: KŐMŰVES UCCA   címmel, de már látom , bővíteni kell,  újabb fotók és festmények bukkannnak fel. Mint pl ez a fotó:




Saly Noémi képe azért figyelemre méltó, mert az ajtóba kapaszkodva a  ház egyik kis lakója is feltűnik a képen-egy kislány-.Talán a bömbölve rádiózó bácsi unokája.


Ha él még a kis lakó , most kb 90 éves 


kassius

TABÁN MOST

Egy fantasztikus felvétel teleobjektívvel a budapesti Duna-hidakról, balra előtérben a Döbrentei utca házai , jobbra meg a tabáni plébánia templom

2011. június 13., hétfő

VASÚTNÁL LAKOM...EMLÉKEZÉS JÓZSEF ATTILÁRA

Nem tudom járt-e a Tabánban , de az  1930-években élt és alkotott , kűzdött a világgal és önmagával legnagyobb költőnk. Első sírján a balatonszárszói temetőben mindíg van friss virág. Vagy tíz évvel ezelőtt a sír körüli három fa törzsére  kitűztem egy-két rövidebb versét mintegy tace-paóként az arra jároknak. Azóta ez szép hagyomány lett ,az önkormányzat táblát állíttatott a sír mellé és most már ott hírdetik  versei a költő halhatatlanságát.  Eszmélet c. versének részleteit a színészkirály , Latinovits Zoltán adja elő, aki a szomszéd falu Balatonszemes temetőjében nyugszik súlyos badacsonyi bazaltsziklákból emelt síremlék alatt
immár 35 éve.







Ez a három kis klip is tulajdonképpen egy tace-pao három részben három évvei ezelőttről , amikor a You Tube-ra csak rövid szösszeneteket lehetett feltenni

SLÁGER ANNO :TE SZŐKE GYEREK-----



Zerkovitz Béla slágere 1910-ből, a dalt rekedtes hangján Seress Rezső lopta be a köztudatba a szeretett
majd eldobott kávéházi tündérről. Újabban megint divatba jött , legutóbb egy rövidített változatát Szulák Andrea dalolta el.

2011. június 12., vasárnap

ZÓRÁD GÉZA 1896-1959

Festő , Zórád Ernő nagybátjya. A híres Mélypince , a Tabán leghíresebb vendéglője volt állandó törzshelye. A vendéglős Poldi bácsi Krúdy nagy hódolója évekig könyörgött a festőnek ,etette itatta hitelbe ,csak hozza el a híres írót a kocsmájába. Zórád végül is beváltotta ígéretét, így kezdődött Krúdy és a vendéglős sírig tartó barátsága. Derék kocsmárosunk még a kórházba is bevitt egy üveg bort Krúdy kívánságára. Pár nap múlva levett kalappal kísérte utolsó utjára a Kerepesi úti temetőben. 


A század elejétől egészen a hatvanas évekig működött. Budapesten és Münchenben tanult. 1907-től olaj- és pasztell-technikával készült figurális tájszétképeket állított ki a Nemzeti Szalonban és a Műcsarnokban. Mint illusztrátor is tevékenykedett, újságok részére készített igen sok rajzos illusztrációt. Művészetén mindvégig érződik a müncheni iskola hatása. Festményein főként tájképek, figurális jelenetek tűnnek fel avatott kézre valló kidolgozásban. Igen termékeny alkotó volt, aki képein megörökítette a történelmi Magyarország különböző tájait a Felvidéktől Erdélyig. Alkotásai rendkívül sokfelé szóródtak .


ZÓRÁD GÉZA : TABÁN