1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. június 12., vasárnap

ZÓRÁD GÉZA 1896-1959

Festő , Zórád Ernő nagybátjya. A híres Mélypince , a Tabán leghíresebb vendéglője volt állandó törzshelye. A vendéglős Poldi bácsi Krúdy nagy hódolója évekig könyörgött a festőnek ,etette itatta hitelbe ,csak hozza el a híres írót a kocsmájába. Zórád végül is beváltotta ígéretét, így kezdődött Krúdy és a vendéglős sírig tartó barátsága. Derék kocsmárosunk még a kórházba is bevitt egy üveg bort Krúdy kívánságára. Pár nap múlva levett kalappal kísérte utolsó utjára a Kerepesi úti temetőben. 


A század elejétől egészen a hatvanas évekig működött. Budapesten és Münchenben tanult. 1907-től olaj- és pasztell-technikával készült figurális tájszétképeket állított ki a Nemzeti Szalonban és a Műcsarnokban. Mint illusztrátor is tevékenykedett, újságok részére készített igen sok rajzos illusztrációt. Művészetén mindvégig érződik a müncheni iskola hatása. Festményein főként tájképek, figurális jelenetek tűnnek fel avatott kézre valló kidolgozásban. Igen termékeny alkotó volt, aki képein megörökítette a történelmi Magyarország különböző tájait a Felvidéktől Erdélyig. Alkotásai rendkívül sokfelé szóródtak .


ZÓRÁD GÉZA : TABÁN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése