1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. június 14., kedd

KŐMŰVES LÉPCSŐ ANNO
Zórád Ernő képei a Kőműves utcáról


 Saly Noémi neves múzeo- és "kávéházológus" ( remélem, megbocsájtja a titulust)  nemrégiben egy pompás kis képet rakott fel egy közösségi portálra a régi  Tabán egyik leghíresebb utcájáról, annak is legtöbbet fotózott házáról, a Kőműves utca 16-ról. Mindíg azok képek a legérdekesebbek , amelyek embereket is ábrázolnak ,nem csupán épületeket. Ezért szeretjük a Zórád képeket is.
        Még jelen blog indulásakor írtam egy fotókkal tarkított bejegyzést a ház változásairól, aztán kiderült hogy időrendben a dolog pont fordítva van (Kőműves lépcső térben és időben) Persze ehhez először a fotók készítésének dátumát kellett meghatározni, ami olykor meglehetősen nehéz, hacsak nincs ráírva hátlapján, hogy szeretettel Gizi néninek Jóska 1930 dec.7. Így derült ki azután, hogy az 1800-as évek végén még polgári jólétet sugárzó ház  a századforduló után az enyészet utjára lépett, tulajdonosaitól megvásárolta a Közmunkák Tanácsa, (Schuller Dezső:Adalékok a Tabán történetéhez) amely a bontás reményében 30 éven át folyamatosan vásárolta fel a domboldal ingatlanait. A bérlők már vajmi keveset törődtek a ház állagával , a díszes korlátú teraszt meg alatta a pincét lebontották ,csak a lépcső mellett árválkodó falcsonk jelezte , milyen vidám élet folyt itt hajdanában, még a nagy filoxéra -járvány előtt. A hátsó pince bérleménnyé lépett elő, az évek során az ajtón és a falon át (mikor hol!) kidugott kályhacső jelezte , itt télen is laknak. Később kilyukadt , majd leszakadt az ereszcsatorna is , az eső alatt lemállott a vakolat, de a bérlők kitartottak, telente változó helyeken kidugott kályhacsöveik megdobogtatták az arra tévedő festők és fotográfusok szívét

KŐMÜVES LÉPCSŐ- KŐMŰVES UTCA

Grexa Gyula fotója

   Aztán 1934 tavaszán a bontás lendülete elérte a házat is. Ma már a lépcső helye sem a régi (eredetileg a Bethlen ház közepének futott neki). Meg a neve sem. Ugyanis eredetileg Kőműves utcának hívták ,csak az új helyén 1937-től lett lépcső. 
   Valamikor tavaly elkövettem egy albumot a témában: KŐMŰVES UCCA   címmel, de már látom , bővíteni kell,  újabb fotók és festmények bukkannnak fel. Mint pl ez a fotó:
Saly Noémi képe azért figyelemre méltó, mert az ajtóba kapaszkodva a  ház egyik kis lakója is feltűnik a képen-egy kislány-.Talán a bömbölve rádiózó bácsi unokája.


Ha él még a kis lakó , most kb 90 éves 


kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése