1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2009. december 1., kedd

SZÓL A RÁDIÓ....avagy mit hallgattak eleink?


Mindenki ismeri az LGT Szól a rádió c.slágerét.De vajon milyen készülékeken hallgatták eleink a híreket,akomoly- és tánczenét, mi szólt a csipkefüggönyös ablakok mögött?Vessünk egy pillantást a magyar rádiógyártás történetére:

Az Egyesült Izzóban gyártott elektroncsövek felhasználásával a Telefongyárban kezdődött el a katonai rádió-adó vevő gyártás (KLERA) 1917-18-ban, de az Izzó is gyártott gyártási együttműködésben 1925-től rádiókat ezek TUNGSRAM márkanéven kerültek forgalomba.A Telefongyárban a nem katonai célú készülékgyártás 1923-tól indult el, a 30-as évek közepéig a készülékek jelentős része Telefunken licensz alapján készült. Az 1950-es évektől a gyár újra gyártott katonai hírközlési berendezéseket is.


A PHILIPS cég magyarországi érdekeltsége 1931-ben kezdte el a rádió gyártást, és az egyik legjelentőse

bb gyártóvolt a II. világháború végéig az ORION mellett. Az államosítás után még néhány évig működött RÁVA (Rádiótechnikai Vállalat) néven, így fordulhat elő hogy a Mestermű és a Jóbarát mindkét "felségjelzéssel" megtalálható..Az ORION márkanéven jelentkező Magyar Wolframlámpagyár 1925-től kezdte a gyártást a harmincas évek elejétől meghatározó gyártókapacitást jelentett.

A 30-as években exportra Tungsram márkanéven is szállított kész

ülékeket.

....................................A TUNGSRAM WE3B készüléke hangszörö tölcsér nélkül


A Standard Villamossági Rt (az ITT magyarországi érdekeltsége) az Egyesült Izzó részlegéből alakult 1928-tól a negyvenes évek végéig szintén meghatározó gyár volt. Több cégnek végzett jelentős bérmunkát (EKA, Philips, Telefunken).A Siemens cég csak 1941-től volt jelen a hazai piacon, de


a háború végéig nagy mennyiségű készüléket gyártott, később VIKERT – márkanéven kerültek forgalomba a készülékek 1950-ig.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Korabeli reklám a 30-as évekből

Fontos megemlíteni a 1939-40-es Néprádió akciót, amely négy gyár összefogásával (ORION, Philips, Telefunken és Standard) valósult meg. Előzetes igény felmérés alapján több mint 120 ezer készülékre volt igény, de csak 45 ezer gyártására került sor, mivel a gyáraknak a nyomott áru készülék nem jelentett jó üzletet. Legközelebb az 1950-ben került sor nagyobb tömegű olcsó (néprádió) gyártására

Érdekes dokumentum található a Tungsram történetét leíró gyári kiadványban.:

....................................Szerelőcsarnok a Tungsramban

Két képen is jól kivehetően megállapítható, hogy az 1924-26-ban gyártott We 3B készülék gyártása és végellenőrzése folyik. A kiadványban érdekes módon az első képhez a szerkesztő telefonszerelés feliratot kapcsolta, ami nyilvánvalóan tévedés!. A We 3B mellett jól látható a képeken a készülékhez tartozó keretantenna és tölcséres a hangszóró is.


..........................

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése