1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. március 8., hétfő

NYOLC ÉVE ALAKULT MEG A TABÁN TÁRSASÁG

A kis szigetként megmaradt, frissen felújított Virág Benedek-házban 2002. április 19-én nyitotta meg Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere a Tabán Helytörténeti kiállítást, sok-soktabáni és első kerületi meghívott jelenlétében.

A műemlék együttes feltárása Bodor Imre régésznek köszönhető. A Tabáni barátok Virág Benedek köre 47 éve őrzi és gyűjti a Tabán emlékeit. Örökös elnöke Fischer Árpád helytörténész több évtizedes tabáni gyűjtőmunkája alapozta meg a helytör-téneti gyűjteményt.

Vecsey András tabáni képviselőnek sok reményteljes álma valósult meg ezzel az állandó kiállítással.


Mohos Márta alapos kutatómunkája után az Aranyhegy Kulturális Szolgáltató Bt. tervezte és kivitelezte a tárlatot. Az első terem végigvezeti a látogatót a Tabán történetén. Pamer Dóra bevezetője és Pető Mária tájékoztató gondolatainak segítségével a legrégibb időktől az 1933-ban történt bontásig ismerhetjük meg e kis vá -rosrész történetét. Képzőművészek, írók, költők, fotósok és zenészek alkotásai, meg a híres tabáni kiskocsmák mind-mind őriztek a Tabánból a mai vendégeknek csodálnivalót.

Archív filmen kísérhetjük végig a tabáni utcá-kat és a bontást, bemutat juk a szerb templom történetét, korabeli dallamokkal andalítjuk a Tabán emlékét kereső látogatókat. Belelapozhatunk a „Mélypince” és a „Háromcsőrű kacsa” vendégkönyvébe és megismerhetjük az Auguszt család történetét.

– Nem tudom, illik-e az idegenforgalmi illemkódex értelmében, megmutatni valamit, ami nincs? – kérdezi Szerb Antal. Válaszunk, válaszom: illik és hasznos. Tanúsítja ezt a sok-sok látogató, az egyre szaporodó gyűjtemény és a Tabán Társaság gyarapodó tagsága.

Jankóné Pajor Ildikó

a Tabán Társaság elnöke

(Városunk Budapesti Honismereti Híradó VI.évfolyam 1.szám 2003 január)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése