1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. március 8., kedd

A HALDOKLÓ TABÁN(Cikk a Pesti Hírlap Képes Vasárnapja c folyóiratból9

(


Nem tudom, kit takar a (g.i.) szigno, mindenesetre sok zagyvaságot összehordott a fenti cikkben .A Fehérkereszt  a Batthyány téren  a Vörös Sün  a várban voltak, csakúgy ,mint a Szentháromság -tér. A cikk legfőbb kisugárzása , hogy 1930-ban már igencsak napirenden volt a Tabán lebontása , az érintettek is meg a közvélemény is várta a végleges  bontási döntést, hiszen ekkorra már az önkormányzat szinte valamennyi épületet  megvette ,kisajátította .  A legtöbbet még a század elején 1902-1909 között , majd 1915-18 között, összesen 634 ingatlant.  A székesfőváros közgyűlése 1879-1932 között 614 esetben tárgyalta a Tabán részleges ill.teljes bontását, míg végül ténylegesen sor került rá.
(Forrás:Dr Schuler Dezső: Adatok a Tabán történetéhez és rendezéséhez 1934)
KŐMŰVES UTCA


Történt mindez 1933 nyarán ,mikor a Tabán  még állt düledező falaival , roskatag házaival, még élt nagyapám is ,be -betérve egy kisfröccsre Havas kocsmába a Hadnagy utcában, vagy a Mélypincébe Poldi bácsihoz a Görog utca sarkán , anyám 21 éves volt , csak egy év múlva találkozott apámmal és élt még Krúdy Gyula is , hogy megalkossa utolsó remekeit.
   A cikk írójának tévedése: a volt Fehérkereszt Fogadó épülete a Batthyány téren, a Vizivárosban
kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése