1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2009. március 24., kedd

A KISEMBER KAPUJA.....tabáni kapuk

A kapuban van valami titokzatosság,vonzás és taszítás egyszerre. A kapu jelkép,befogad és elhatárol.
A bennlakót védi a külvilágtól,ugyanakkor híd a külvilág felé.Egy krétai utazás apropójából már el-
merengtem a fenti gondolatokon,de most rádöbbenve,hogy rokoni szálak kötnek a Tabánhoz,még erősebben tör fel bennem a megismerés vágya,benézni egy kapu mögé, meglesni az ottlakókat, felfedezni mindennapi életüket.
...............................................Hadnagy utca 5
Egy tabáni kapu a kisember kapuja,polgárok ,kispolgárok házaiba lett beépítve,legfontosabb célja a funkcionalitás,semmi ciráda ,minimális díszítés. Tán el se hinnénk,hogy valamikor újak voltak a tabáni kapuk,idejét se lehetne kideríteni,mikor kaptak festéket lakkot. Dacolnak hózivataros téllel és napszítta nyárral,esővel,sárral ,használatból eredő kopással,kissé nyikorogva fordulnak kovácsoltvas pántjaikon és döngve csapódnak be.
Hallgatták az újszülött első felsírását,tűrték a gyerekek hangos zsivaját,beszívták a kispadon űlő öregek pipafüstjét,és némán tárultak fel,midőn az elhunytat kísérőszipogó család elindult a végső nyughely felé.
................................................Aranykacsa utca 7
Nem híres és gazdag emberek laktak itt,de kisemberek,akiknek munkájára egy állam épül,akik megpróbálnak a feljebbvalók és a mindenkori törvények adta viszonylag szűk kereteken belül-miután leadóztak kis jövedelnmükből -,valahogy megélni .Túlélni a mindennapokat,öt-tíz gyereket nevelni tisztességgel és esténként-mikor becsapják maguk mögött a kaput-fáradtan lerogyni a vacsorához a konyhai hokkedlire.

...................................Komló utca 36
.A Tabán ódon kapuit lakóin kívül előszeretettel nyitogatták a romantikára vágyók, tolforgatók és ecsetvirtuózok,mulatni vágyók, bohémek ,a kiskocsmákban szolgáló pincérek és zenészek. Ennek a toldott-foldott városnegyednek a végső lebontás réme adta meg az utolsó harminc évre azt részben hamis romantikát,ami a lefüggönyzött ablakú ,naftalinszagú tisztaszobák mélyéről áradt,s terült el a pislogó gázlámpák fényében a macskaköves utcákon, egybemosódva a kisvendéglőkből felröppenő cigarettafüsttel és sörszaggal vegyült kispörköltillattal.


..............................................Kereszt-tér 12
Hajtsunk fejet hát előttük és simogassuk meg gondolatban a kapuk kilincsét.,emlékei ők egy letűnt városnegyednek ,egy letűnt létformának,az itt élő és haló küszködő,szerető,dolgozó és már csak elsárgult fotókon látható nehézsorsú ,mégis vidám és büszke embereknek,akiben jó néhányan szüleinket ,nagy-és dédszülőnket tisztelhetjük
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése