1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2009. december 10., csütörtök

RENDŐRROHAM A GELLÉRTHEGYEN 1931

....................................Gellérthegyi citasella és villák az 1900-as évek elején

Vasárnap reggel megrohant a rendőrség egy előkelő gellérthegyi villát, és letartóztatta benne egy nemzetközi zsebtolvajbanda fejét, aki Budapestre tette át müködését
Vasárnapra virradó hajnalon a Gellérthegy előkelő és hangulatos villanegyedében különös csoportosulást láthatott, aki ebben a szokatlan órában a Somlói- út alvó kertjei között járt. Az egyik finom villát detektívek sűrű lánca vette körül, majd sípjelek hangzottak el és a rendőrség emberei erélyesen megzörgették a kaput: „ A törvény nevében!”
Ajtók nyíltak, az ablakokban világosság lobbant föl, a szomszédos villák ablakaiban álmos fejek jelentek meg, izgatott szóváltás hangzik:
a detektívek bilincsbe verve vezetnek ki a várakozó utóba egy fogyatékosan öltözött urat,
valamint két rendkívül előkelő megjelenésű hölgyet, akik nagyon méltatlankodnak. Az autók elrobogtak a főkapitányság felé és a gellérthegyi villák környékén ismét csönd lett…

Az exkluzív villanegyedben szokatlan hajnali jelenetnek az előzményei több hétre nyulnak vissza. A rendőrségen egyre- másra tettek följelentéseket – különösen külföldiek és vidékiek – hogy villamoson és autóbuszon ellopták az órájukat, a pénztárcájukat és más értéktárgyaikat.
A tömeges följelentésekből arra következtettek, hogy egységes terv szerint ezelőtt a rendőrség zsebtolvajokat üldöző csoportja, amely hetek óta a legnagyobb izgalomban nyomozott, elfogta Fodor Imrét és Rogvárd Ferencet. Mind a kettő híres nemzetközi zsebtolvaj és mind a kettő ki van tiltva az ország területéről. Amikor ők kézre kerültek, tisztában voltak vele a zsebtolvajok világában ismerős detektívek, hogy nagyszabásu szervezettel van dolguk, amelynek nem lehet más a vezére, mint Braun Árpád. Braun egyike Európa leghírhedtebb zsebtolvajainak egyike, husz év óta ismerik a világ minden táján. Az utóbbi években már nem dolgozott ő maga, hanem zsebtolvajiskolája volt, szabályszerű kiképzést kaptak nála a „tehetséges” jelöltek, akik a zsebtolvaj- atyamesternek azután adót fizettek.
...................................Pesti detektívek és elfogott bűnözők kedélyes csoportképe

A detektívek hamarosan megállapították azt is, hogy Braun Budapesten bujkál, ahonnan pedig, már régebben ki van tiltva. Kétnapi nyomozás eredménye képen megtudták az álnevét is és kinyomozták azt a Somlói- úti villát, amelyben lakik. A villát hetekkel ezelőtt bérelte ki két elegáns házaspár. Nagy teherautók és társzekerek szállították a villába az uj lakók pompás butorait. A két „előkelő házaspár” azóta nagyuri életet folytatott a gellérthegyi villában,
amíg a vasárnapra virradó éjszaka meg nem rohanták a villát a detektívek, a szomszédok nagy megdöbbenésére és csodálkozására.

..................................Elfogott betörő kihallgatása

A villában sikerült kézre keríteni Braun Árpádot és a két asszonyt, míg a másik „férj”, közismert osztrák zsebtolvaj, nem volt otthon, mert az éjjeli órákban „munkára” ment. Most őt is keresik a detektívek.

EST 1931 július

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése