1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2009. december 9., szerda

TABÁNI ÍNYENCSÉGEK

Krúdyt olvasva az ember fiának olykor szinte összefut a nyál a szájában , nagyokat nyel ,vagy megnyalja a szája szélét ,küLönösen ha olyan könyvét olvassa,mint "A has ezeregy éjszakája".E könyv olvasásakor mrült fel bennem a kósza gondolat,szét kellene nézni a neten,vannak-é tabáni ételspecialitások még a köztudatban.

Ennek a gyüjtésnek egy kis szeletét nyújtom át most Önnek nyájas olvasóm:


TABÁNI SALÁTA

Hozzávalók:

· 5 db tojás

· 2-3 db közepes krumpli

· 15 dkg sonka

· 1 lilahagyma

· 1 csapott teáskanál só

· 2 dl tejföl

· A majonézhez:

· 2 db tojássárgája

· 1 evőkanál mustár

· 1 teáskanál porcukor

· 1 mokkáskanál só

·

· 2 dl olaj

· 1 teáskanál citrom

· bors (frissen őrölt)

· mixer a kikeveréshez

Elkészítés

………………………………………………..

A krumplit puhára, a tojásokat keményre főzzük, hagyjuk kihűlni. Ha a krumpli és a tojások kihűltek, elektromos aprítóval összeaprítjuk (vagy sajtreszelõn lereszeljük). A sonkát felcskíkozzuk. A lilahagymát negyedbe vágva vékonyan felszeletjük. A majonézt elkészítjük: a tojássárgájához hozzáadjuk a mustárt, majd a porcukrot, a sót, és a borsot, alaposan összekeverjük. Lassan, kicsi adagokban folyatjuk hozzá az olajat. Fontos, hogy csak akkor menjen rá a következô adag olaj, ha az elôzôt már teljesen felszívta a tojás! Ha a teljes olajmennyiséget felvette a tojás, hozzáöntjük a citromlevet. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.

A felaprított krumplit, a tojást, a csíkokra vágott sonkát és a lilahagymát összekeverjük a tejföllel, majd a majonézzel.

Megjegyzés

Akkor az igazi, ha legalább egy éjszakát a hűtőben állt, és jól összeértek az ízek. Frissen kevésbé karakteres ízű.

Forrás: http://www.mindmegette.hu

További receptek a tabáni RECEPTTÁR-ban ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése