1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. március 5., péntek

A várhegy gyomrának titka......

Búvóhely, várbörtön, háremhölgyek temetőhelye, titkos találkák, randevúk helyszíne, netán illegális csoportok gyülekezőhelye: évek, évtizedek, sőt, évszázadok során mindezt, és sok minden mást is terjesztettek a ma Budavári Labirintusként ismert alagútrendszerről.


A világ hét földalatti csodájának egyike eddig titokzatosság köpenyegébe burkolva rejtegette valódi mibenlétét, idén azonban azt ígérik, lehull a lepel. A Várhegy évének keretében az érdeklődők nemcsak bejárhatják a rendszert, hanem megismerhetik múltját is. Mesebeli sárkánycsonttemető? Az itt titokban elhantoltak sóhajainak őrzője? Esetleg őskori barlang? A valóság legalább olyan érdekfeszítő, mint a találgatások sora.

A két-, helyenként háromszintes pincerendszer részben természetes, részben mesterséges eredetű. A mélypincék feltárását, kezelését és rendezését a harmincas években kezdték meg, majd a hadügy figyelmét is felkeltette az üregrendszer. Óvóhelyek és légvédelmi létesítmények jöttek létre területén, a második világháború idején pedig még kórház is működött a hegy gyomrának oltalmában. A hidegháború alatt titkos óvóhelyeket tartottak fenn a labirintus területén, a lakosság elől elzárva.

Az idei évre a Budavári Labirintus azért hirdette meg a Várhegy évét, hogy mi, érdeklődők is mindent megtudhassunk a labirintusról – és megfelelő geodéziai, geológiai és helytörténeti felmérések is segítsenek megfejteni a barlangok titkait. A labirintus Várhegyi Archívumot hoz létre, melyhez bárki ingyenesen hozzáférhet a neten. Hidegháborús titkos dokumentu- mok múltat megfejtő oldalai mellett a jövőt az általuk lészített rendezési terv mutatja be itt.

Csütörtökönként fél hattól különleges séták is indulnak a labirintusban, melyeken Hajnal Géza egye- temi docens és tanítványai geológiai és történelmi ismereteket osztanak meg az érdeklődőkkel, a rég ismert és kedvelt séták pedig továbbra is várnak mindenkit.

Az olajlámpás séta a sláger

Hány látogatót vonz a Budavári Labirintus évente?
– A Budavári Labirintus Budapest tíz leglátogatottabb múzeuma között szerepel. Csak néhány, államilag támogatott nagy közművelődési intézmény előz meg bennünket. 2009-ben a Múzeumok Éjszakáján a 7. leglátogatottabb hely voltunk. A nyári időszak – a turisták nagyobb száma miatt – látogatottabb, mint a téli - mondta Berényi Eszter a Budavári Labirintus sajtóreferense.

Melyik séta a legkedveltebb?
– A legkedveltebb az olajlámpás labirintusjárás, nemzetközi hírét is ennek köszönheti a labirintus. Az esti séták közül pedig a Szerelem labirintusa. Ez eredetileg jegyeseknek lett kialakítva. A menyasszony és a vőlegény más-más bejáraton jut a labirintusokba, más-más utakat járnak be, de úttalan útjaik a bolyongás végén összefutnak egy különös atmoszférájú térben. A Szerelem labirintusa elnevezésű barlangág nappal nem látható-látogatható terület. Az előzetes bejelentkezés több hétre előre be szokott telni. A nappal látogatható labirintusban a legkedveltebb helyszín a Történelmi labirintus reneszánsz kútja. Az élő borostyánnal befuttatott működő kút csapjaiból vörösbor folyik. Nagyon kedvelt még az úgyneveztt Koronás fő is. Ezen kívül szeretik a Másvilági labirintust, amely civilizációnk fiktív sorsát tárja fel, 40 millió éves régészeti lenyomatok tükrében.

Mit kell tenni a labirintus megőrzéséért?
– A labirintus állapotának megőrzéséért, illetve a pincerendszer fejlesztéséért két irányban lehet tenni. Egyrészt kulturális turisztikai tevékenységet folytatunk annak érdekében, hogy a labirintus el tudja tartani magát, fedezni tudja a pincerendszer tetemes fenntartási költségét. Másrészt is rendben kell tartani, illetve fejleszteni kell a sajátos téregyüttes műszaki hátterét.

A külföldiek vagy a magyarok a gyakoribb látogatók?
– A látogatóink 70%-a külföldi. Részben ezért is hirdettük meg a Várhegy évét: hogy a fővárosiak, a magyarok is felfedezzék maguknak ezt a különleges helyszínt a Várhegy gyomrában.


Krezinger Szonja Metropol 2010 03 04

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése