1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. május 6., csütörtök

MÁR MEGINT MI ÉPÜL A TABÁNBAN?

Korcsolyapálya a Tabán tetején
Milliárdos beruházás épül a Czakó utcában, nem csak milliomosoknak
2008. június 16

Budapest egyik legszebb fekvésű labdarúgópályája szerencsére nem szűnik meg, sőt át sem alakul. A Naphegyen lévő Czakó utcai sportcentrum egy korszerű wellnessközponttal, tanuszodával és műjégpályával is bővül. Az egymilliárd forintos beruházás a tervek szerint az ősszel kezdődik, és 2009 végére fejeződik be.














A főváros műemlékekben leggazdagabb kerülete, sportlétesítmények tekintetében szegény, ezért is hatalmas érték a Tabán tetején lévő Czakó utcai szabadidőközpont.
A gyönyörű környezetben lévő ingatlan az elmúlt két évtizedben sok építkezési vállalkozó fejét „elcsavarta,” szállodát, irodákat, villalakásokat álmodtak a sportpályák helyére. A Budavári Önkormányzat eddig szerencsére minden kísértésnek ellenállt, sőt a jelenlegi, elavult létesítmény korszerűsítéséről és jelentős bővítéséről határozott.
– A 11 500 négyzetméteres ingatlan egy része nincs kihasználva – elevenítette fel Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere a döntés indokait –, ezért határoztunk úgy, hogy a sportközpontot korszerű létesítményekkel bővítjük. Olyan megoldást kerestünk, amelyben az egyéni és a közösségi érdek is érvényesülhet.
A pályázat győztese, az Oxygen Wellness Központ építi meg a fitnesz-wellness centrumot, amelyben lesz tanuszoda is. A közeli óvodák és iskolák gyerekeinek nem kell más kerületbe utazniuk, hanem az új létesítmény medencéjében tanulhatnak meg úszni.
Az új létesítmény az önkormányzat tulajdona lesz, a szerződés szerint a beruházó huszonöt plusz tizenöt évig üzemeltetheti. A beruházó vállalta, hogy műanyag borítású futópályát készít, amelyet már teljesített is. Bel-Budán még nincs műkorcsolyapálya, e hiányt érzékelve a létesítmény tetején kialakítandó pálya a téli hónapokban fog üzemelni. A polgármester elmondta, hogy a tervek engedélyeztetése után a földmunkák az ősszel elkezdődnek, és 2009-re az új létesítmények jelentős része már üzemelhet. Ha minden jól megy, jövő télen a budai gyerekek már a Czakó utcai mobil jégpályán korcsolyázhatnak.
















Vajon miért éri meg egy sport-létesítménybe befektetni?
Kérdésünkre az Oxygen Wellness Központ ügyvédje, Seszták Miklós azt válaszolta, hogy az általuk üzemeltetett, már meglévő objektum mellett több sportlétesítmény kivitelezését végzik. Ezek egyike a Czakó utcai, amely megfelelő távolságra esik a többitől, így kézenfekvő volt, hogy pályáztak a beruházásra.
– Tizenöt éves megtérüléssel számolunk – magyarázta Seszták Miklós –, ami nem a legjobb hozam, de mivel ilyen jellegű üzemeltetői tapasztalattal rendelkezünk, ebbe az irányba kívánunk továbblépni. Szeretnénk kiemelni, hogy a kivitelezésre kerülő építményben a hangsúly nem a wellness-szolgáltatáson lesz, hanem elsősorban a sportfunkciókon. Az egymilliárd forintot meghaladó értékű ingatlan az önkormányzat tulajdonába kerül, az építtető és üzemeltető határozott idejű használati, hasznosítási joggal rendelkezik.
Építészeti szempontból is nagy kihívásként értékelik a feladatot.
A beruházás koordinátora, Fabó György elmondta, hogy a 6800 négyzetméteres, négyszintes épület jelentős része a föld alatt lesz. Az első két szinten működnek majd a szolgáltatások a fodrászattól, orvosi rendelőtől kezdve a fitneszteremig. Az alsó két szinten 140 férőhelyes mélygarázst építenek. A létesítmény tetején sportpályát alakítanak ki, ahol télen felállítják a mobil műjégpályát. A jelenlegi faház helyett korszerű konyha és étkező épül, amely a nyári táborok kiszolgáló épülete lesz.
Ha a szép tervek megvalósulnak, akkor a XXI. századnak megfelelő sportközpontban mindenkinek nyílik lehetősége egészségmegőrző mozgásra, a jobb mó-dúak a wellnessközpontban sportolhatnak, a kevésbé tehetősek pedig ingyen futhatnak majd az új rekortánon.
Magyar Nemzet 2008

Hát kérem 2009 tele mintha elmúlt volna...Tud valaki egy újabb határidőről?

kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése