1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. május 5., szerda

TABÁNI MESTEREK



TABÁNI HELYTÖRTÉNETI GYÜJTEMÉNY


Gróf Széchenyi István Emléknapok programjai:

• A tabáni pontos idő - Hóser Viktor órásmester című előadás









Meghívott előadó: dr. Saly Noémi:
Időpontja: május 15., szombat 17.00



Néha megáll az idő?
Valaha, a boldog századelőn Budapest legpontosabb köztéri órája volt az úgynevezett műegyetemi óra. Divat volt hetente elzarándokolni hozzá, s hozzáigazítani a zsebórákat. Valószínűleg már akkor is ott állhatott, ahol most: a Múzeum körúton, az egyetemépület homlokzati beugrójában, vagyis angolaknájában. De miért hívták műegyeteminek, hiszen a Műegyetem ma Budán található? Ez igaz, csakhogy 1882 és 1902 között még a Múzeum körúton volt, a mai ELTE-épületekben.
Régebben kaptam egy olvasói levelet, amely fontos adalékokat tartalmazott az óraművel kapcsolatban. Írója elárulta, hogy az óra számlapját az ő apja készítette vizsgamunkaként, s ez valószínűleg 1910 körül lehetett. Megjegyzi azt is, hogy apja Hoser Viktornál, a híres tabáni órásmesternél tanult, akinek neve, címe a műegyetemi óra lapján is olvasható.
A Hoser család Pest-Buda és Budapest egyik legjobb órásfamíliája volt csaknem százötven évig. Az ősök, György és András, egy bécsi órásmester fiai, 1815-ben vándoroltak Pestre. György fia, János aranyműves lett, András fia, Viktor pedig az apja mesterségét folytatta.
Műhelyük hosszú ideig a Ferenciek terén volt, majd onnan költözött Viktor a Tabánba, az Apród utcába. Hogy milyen kitűnő mester volt, arra csak egy példa: nemrég a Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeum kiállítást rendezett XX. század eleji magyar villámjelző készülékekből. Az egyik legismertebb a Fényi-féle villámjelző volt anno, sokfelé vittek belőle a világba.


Mára csak egyetlen példánya maradt: Dél-Afrikában. Mit gondolnak, ki készítette? Ugyanaz, aki a műegyetemi órát is. Hoser Viktor, Budapesten, a Tabánban, az Apród utcában, mégpedig 1904. VI. 3-án.

Épp két hete, amikor a Múzeum körúton jártam, kíváncsiságból megnéztem az órát. Vajon még ma is olyan híresen pontos-e? Ott állt az angolaknában, mint máskor. Vagyis nem egészen úgy, mert most a mutatói is álltak. Mi történhetett? Megunta a modern időket? Bekopogtattam a gondnokságra, megkérdeztem. Szerencsére csak elfelejtették felhúzni.
2001. július 6.
Csordás Lajos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése