1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. június 16., szerda

IN MEMORIAM GÖRÖG UTCA

Az egyik legjobb kép a Tabán legrégibb vendéglőjéről a Görög és Fehérsas utca sarkán (Krausz Poldi bácsi Mélypincéje)
"A húszas évek második felére Krúdy Gyula egészségét alaposan megviselték az évtized elejének méltánytalanságai, a szakadatlan munka és az éjszakázás. Idegei tönkrementek, a szíve, a veséje, a mája és a gyomra egyaránt gyógykezelésre szorult. Kímélő életet szabadna élnie, ő azonban - a lábadozás rövid idejét leszámítva - a már megszokottat folytatja tovább, diétáznia kellene, ehelyett koplal. Az előbbin nem akar, az utóbbin nem képes változtatni. Ötven évesen már nem tud nyárspolgárrá válni, a gazdasági válság pedig számára is lehetetlenné teszi a boldogulást.
Maradt a kocsmázás mint menekülés, szórakozás és munka. Krúdy Gyula ez idő tájt a Bródy kávéházba járt és az óbudai kiskocsmákat látogatta, mindenekelőtt a Kéhli-t, ahol régi barátaival, hírlapírókkal, írókkal és költőkkel, Várkonyi Titusszal, Herczeg Elemérrel, Babay Józseffel és Kállay Istvánnal múlatta az időt. De a tabáni Görög és Fehérsas utca sarkán vendégeit váró Mélypincé-ben is rendszeresen megfordult, ahol Szép Ernő, Márai, Zsolt Béla és kevésbé neves barátai-ismerősei körében szórakozik. A kocsmáros bizalmas emberi közé tartozott, emlékkönyvébe a következőket írta 1931. május 21-én: "Ezennel bizonyítom, hogy Krausz Poldi Mélypincéhez címzett vendéglőjében életem szép napjait és éjszakáit töltöttem".[18] Sőt, az öreg kocsmárost még a kórházba is becsempészték a barátok, amikor Krúdy már harmadik napja egy szót sem szólt. Mikor az író megpillantotta, kiugrott az ágyból és átölelte, mondván, "csakhogy érzek már valami hazai szagot"(forrás :Budapesti Negyed)
Görög utca
Bontják a Görög utcát 1933-34
Gorog utca 9 udvara
Görög utca 17
Görög utca 15
Görög utca 17
Görög utca 15
Görög utca 15-17

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése