1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. szeptember 27., hétfő

KALMÁR PÁL (1900-1988)


Édesapja Jász-Nagykun-Szolnok megyében járásbíró, édesanyja a történelmi Czebe család leszármazottja. Iskoláit a Felvidéken, Podolinban és Debrecenben végezte, mivel a katonai pályát ambicionálta Nagyváradon a Magyar Királyi Honvéd Hadapródiskolában is tanult.


19 éves korában jelentkezett a Vígszínház fiatal énekeseket kereső felhívására. Stefanidesz Károly kolozsvári színigazgató javaslatára énekelni tanult. Tanárai Anthes György, Hilgermann Laura és Makai Mihály voltak. 1923 és 1925 között a Színészképző iskola hallgatója. Az Operettszínház segédszínésznek, később a kaposvári és pécsi társulat bonvivánnak szerződtette.
A harmincas évek elejétől fellépett a Rákóczi és Síp utca sarkán álló Ostende -1100 vendéget fogadni tudó- kávéházban. Itt fedezte fel az Columbia Gramafon Társaság képviselője és 1932-től szerződtették. Ekkor indult nemzetközi karierje. Rendszeresen vendégszerepelt Londonban[1], Párizsban, Berlinben és Bukarestben is. A kor legnagyobb slágereit lemezre énekelte, gyakran szerepelt a rádióban is.

Az egyetlen film, amelyben hangját hallhatjuk, az 1935-ben készült "Szent Péter esernyője" c. film, melyben Básthy Lajos énekhangjaként két dalt is énekel.1936-tól a német ODEON cég jelentette meg lemezeit. A lemezfelvételek idejére a háború alatt a harctérről is szabadságolták.

A háború után kényszerű okokból -Weygand Tiborhoz hasonlóan- pályafutása megszakadt. A Budapesti Szerelőipari Vállalatnál helyezkedett el mint hegesztő és köszörűs. Munkájáért még sztahanovista kitüntetést is kapott.
1954-től énekelhetett ismét. Állandó fellépőhelye a krisztinavárosi Márványmenyasszony étterem lett. Lemezfelvételt már nem készítettek vele, a rádióban tartósan "indexre" került. 1968-ban egy operáció miatt elveszítette hangját, többé már nem énekelhetett. A Tangókirályként is aposztrofált énekessel mintegy kétezer lemezfelvétel készült.

lEGISMERTEBB SLÁGEREI:

Szomorú vasárnap. (Seress Rezső-Jávor László)[3]
Szeressük egymást gyerekek. (Seress Rezső)
Ha minden véget ér. (Seress Rezső)
Az egyiknek sikerül, a másiknak nem. (Zerkovitz Béla)
Már megettem a kenyerem javát. (Dr. Sándor Jenő-Kellér Dezső)
Drágám, néha téved az ember. (Buday Dénes-Vadnai László)
Az nem lehet. (Kola József-Szenes Andor)
Emlékszik még kislány? (Zách István-Cz. Nemes Gyula)
Az ember egy léha, könnyelmű senki. (Erdélyi Mihály)
Szívbajok ellen, kisasszony, szedjen tangót! (Rozsnyai Sándor-Harmath Imre)
Balalajka sír az éjben. (Fényes Szabolcs-Mihály István)
Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország. (Vincze Zsigmond-Kulinyi Ernő)
Maga az első bűnös asszony. (László Imre-Seress Rezső)


Aki a dalszövegekre kíváncsi ITT megtalálja



Az ember egy léha ,könnyelmű senki.....

Még fáj a szívünk...



Ez az utolsó pohár.....


Dalai ma is népszerűek. Mi sem bizonyítja ezt jobban hogy több dalát Hofi is bevette repertoárjába.Íme egy közülük:




Kalmár Pál további slágerei ITT

Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése