1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. szeptember 30., csütörtök

ÚJRA FELAVATTÁK DÉRYNÉ SZOBRÁT

Újra felavatták a nagy reformkori színésznő, Déryné Széppataky Róza szobrát az I. kerületi Horváth-kertben, a magyar dráma napján; az alkotást Nagy Gábor Tamás, a Várnegyed polgármestere leplezte le.



A polgármester az egészalakos fehér márvány szobor leleplezése előtt elmondta: a már lebontott Budai Színkör mellett először 1935-ben avatták fel Ligeti Miklós Déryné-szobrát, ez az alkotás azonban Budapest ostroma idején megsemmisült. "Az elveszett értékeket azonban újra kell alkotni" - indokolta a polgármester, miért döntöttek egy új emlékmű megrendelése helyett a régi szobor újrafaragtatása mellett. Ligeti Miklós munkáját egy fiatal gyergyószentmiklósi szobrász, Polgár Botond készítette el újra.
A magyar dráma napján a hazai kulturális élet Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezik, ugyanakkor ez a nap idén Déryné első színpadra lépésének 200. évfordulója is - jegyezte meg Nagy Gábor Tamás. A polgármester kiemelte, hogy Ligeti Miklós egy műben két körülrajongott színházi csillag emlékművét is megalkotta: az egyik legnevesebb impresszionista szobrászként számon tartott alkotó ugyanis a harmincas évek vezető színésznőjéről, Bajor Giziről mintázta a szobor arcát, mert Bajor akkora sikerrel alakította Déryné szerepét. Emlékeztetett arra, hogy a kerület az utóbbi tíz évben tíz új szobrot rendelt meg, néhány hete például Marton László Fadrusz-büsztjét avatták fel a Naphegy utcában.
Nagy Gábor Tamás elmondta: Déryné szobrának átadása egy nagyobb projekt része, amelynek során megújul az emlékmű környéke: kávézó, újságos, akadálymentesített nyilvános illemhely és fedett buszmegálló épül 2011 márciusáig. A beruházás összege mintegy 80-100 millió forint - közölte a polgármester.
Forrás:MÚLT-KOR TÖRTÁNELMI PORTÁL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése