1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. október 3., vasárnap

UNOKÁINK IS LÁTHASSÁK!

Tisztelt Olvasóm!

Ha fontos Önnek ez a város, Budapest és Ráday Mihály városvédő műsora, fővárosunk értékeinek megmentése, kérem tiltakozzon a műsor megszüntetése ellen..... !

JELENTKEZÉS ITT

Ráday Mihály
Talán még nem késő!
Felhívás a városvédő műsor megmentéséért!
Ráday Mihály „Unokáink sem fogják látni” című műsorát májusban láttuk utoljára az MTV adásában. Már az sem volt „az igazi”: a mindössze 25 percnyi műsort nézői szempontból egyre kedvezőtlenebb időpontban sugározták. Május óta szaporodtak a rossz érzéseink. Először idén maradt el a júniusi adás, s azután egyetlen hír sem szólt a ”nyári szünet” utáni folytatásról, arról hogy Ráday műsorának hol a helye az őszi új műsorrendben. Érdeklődésünkre az MTV Zrt. Közönségszolgálata arról tájékoztatott bennünket, hogy „sajnos egyelőre nem tudjuk megmondani, pontosan mikor folytatódik Ráday Mihály városvédő sorozata”. E válasz fölkeltette bennünk a gyanút, hogy az „Unokáink..” egyáltalán nem is lesz látható a jövőben. Most, szeptemberben hiába keresi bárki is a műsort a programban. Ezt felháborítónak tartjuk.

Ráday Mihály több mint harminc éve küzd a magyar nemzeti kulturális örökség kincseinek megmaradásáért. Kesztyűt dobott a közönynek, a tudatlanságnak, az olykor politikai indíttatású rombolásnak. Amit az „Unokáink…”-ban művelt, szemléletváltás, ismeretterjesztés is volt, pedagógia is. Megtanította a nézőt az épített környezet kincseinek felismerésére, de arra is, hogy e kincsek megőrzése végett cselekedni kell, s hogy mit kell cselekedni. A műsor és az alkotó neve régóta összeforrt a magyar örökségvédelem ügyével. Tények tucatjával bizonyítható, hogy e műsor lett a menedéke és a mentőöve számos, pusztulásra ítélt építészeti emléknek. Ráday – a műsor segítségével – segítette számtalan civilszervezet munkáját, műemlékvédelemre buzdított fiatalokat, s hírt adott a munkájukról rendszeresen. A műsor és készítője iránti bizalom alapja a hitelesség, s az is, hogy már a pártállamban, s a rendszerváltás óta is pártpolitikától, a napi politikától távolságot tartva ösztönzött épített örökségünk tevékeny megóvásáért minden korosztályt.
Az „Unokáink sem fogják látni” és Ráday személyes népszerűsége befogta az egész Kárpát-medencét, sőt túlzás nélkül, kontinensünket is. Európa ítészei kiderítették, hogy ilyen jellegű, hatásában is meggyőző tévés sorozatot egyedül hazánkban készítenek. Ráday 1998 óta – számtalan hazai elismerésen túl - az Europa Nostra, a legnagyobb európai civil műemlékvédő szervezet legnagyobb elismerésének, becsületrendjének a birtokosa.
A hazai város- és faluvédők, a magyar kultúra szereplői, szerelmesei nevében nyomatékosan szeretnénk felhívni az MTV Zrt. illetékeseinek figyelmét Ráday Mihály „városvédő” műsorának hazai és európai értékeire, jelentőségére a magyar közéletben és az örökségvédelemben. Létfontosságúnak gondoljuk, hogy a Kossuth-díjas művészettörténész-operatőr-rendező tovább folytathassa műsorát. Ez hazai kulturális életünk, de a határainkon túl élő magyarság, s egész Európa kulturális közéletének érdeke is.
2010. szeptember 10.
Aláírók:
Aláírás
Winkler Gábor
Ybl Miklós-díjas építész, egyetemi tanár, az Europa Nostra Tanács (Hága) tagja, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, 9028 Győr, Páva utca 38/F

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése