1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. október 12., kedd

MÉLYPINCE-AVAGY ÍGY HAL MEG EGY HÍRES KORCSMA


(T.J barátomnak ajánlva)

Krúdy legendás korcsmája alig három hónappal élte túl az írót,- mondják is a korabeli tudósítások, hogy Krausz Lipót tulajdonos, alias Poldi bácsi, a művészet nagy pártolója miután minden követ megmozgatott a hatóságoknál vendéglője fennmaradása érdekében, 1933 tavaszán mély apátiába esett, amit Krúdy halála csak betetőzött.
Még meglátogatta a kórházban a nagybeteg írót röviddel halála előtt hóna alatt egy jóféle palack borral,de akkor már tudta, vendéglője is halálra van ítélve.

1930-ban öles táblák hírdetik a vendéglőt és az alapítás évét


A hivatal megfellebezhetetlenül kiadta a bontási ukázt és Poldi bácsi okosan már a jövőre gondolt.

Sorban szereltette le reklámtábláit a ház faláról és vitette át Pestre, hogy ott nyissa meg kisvendéglőjét az Izabella utcában.Szemléletesen mutatja ezt két foto,ahol összehasonlíthatjuk ,mi változott 1930 és 1933 között.
A sarki nagy tábla eltünt ,a helyén egy darab ép vakolat árválkodik a lepusztult környezetben. Eltümt a Bak sört reklámozó tábla és az" alapítva 1549.ben " felirat is,helyette az ajtótól jobbra egy kis tábla figyelmeztet a közelgő rolólehúzásra.




1933-ban vegső pusztulás jeleként eltüntek a táblák és megjelentek a festők..

Az ajtóról és az ablakról hiányzik a függöny és a vég legbiztosabb előjeleként megjelenik egy festő
utoljára megörökítendő a patinás vén házat ,ahol egykor török főtisztek közköltségen bordélyt üzemeltettek.
"Sic transit gloria mundi", azaz -ÍGY MÚLIK EL A VILÁG DICSŐSÉGE

kassius
-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése