1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. január 6., csütörtök

A RÉGI BUDAPEST FESTŐJE, BÁNFALVY ÁKOS



A művész életútja:

"1943 májusában születtem Budapesten.

1959-63 közt a Képző és Iparművészeti Gimnázium grafika szakára jártam.

1975 óta már, mint Alaptag szerepelek a hazai művészek névsorában.

Az utasellátó és a Fővárosi Tanács grafikus állása után, miközben már újságoknak készítettem illusztrációkat, s, mert a repülés mindég érdekelt, elhelyezkedtem a MALÉVnál. Az ez időben készült plakátjaim, falinaptárok (ekkor már pl a MOGÜRT, MAHART , IKARUS, RÁBA,CSEPEL, GÉPEXPORT,és más cégek is csináltattak velem 12, vagy 24 lapos naptárat, képeslapot, plakátot)
Hanglemezborítók és könyvek,- bélyeg kivételével minden téren megtalálhatók műveim ( könyvek pl:MÓRA, EURÓPA, ZRINYI, GALAKTIKA, MŰSZAKI, de később megjelenő magán kiadók is rendeltek borító és belső illusztrációkat tőlem)

Illusztrációmat látva megkeresett a Pannónia Rajzfilm stúdió, hogy legyek tervezőjük.. első munkám a Pityke őrmester háttér terve volt, Utána a Macskafogó első részének készítettem a háttér terveit, ami munkáimért a tv Nívó díjasa lettem..

Közben megalakultak az első alkotóközösségek, s egyre jobban lekötött az olajjal festés és ezért elbúcsúztam a rajzfilmtől… (a híres magyar rajzfilmgyártás haldoklása azért nagyon elszomorít)

Ma már csak a festészettel foglalkozom…
Fő témám a táj, azon belül is a víz, hajózás és, ha van rá igény—nagy örömmel, a repülés..

Unokáimban látom folytatódni munkásságomat, nagyon szeretnek rajzolni…

1970 óta élek Mátyásföldön, ahol első perctől szeretettel fogadták alkotásaimat.. a polgármesteri hivatal házasságkötő termében az én képem alatt mondják ki az igent… de Novivinodolszki városháza falát is egy Budapestet ábrázoló képem hirdeti a testvérvárosi szeretet..

Kiállításaim:
Kronológia sorrendet nem tudom, de Német ország, Svédország, Ausztria..
Magyar országon szinte minden nagyváros…
Pld: Zalai napok,
Szentendre, Dunakeszi, Tokaj, Siófok, Sátoraljaújhely,
Óbuda, Újbuda, Kőbánya, Rákoskeresztúr, és minden kerületi gyűjteményes, s szinte minden évben 1-2 egyéni kiállítás a kerületi Corvin és Maconkai galériába,
képeim éttermek, rendelők, bankok falát díszítik és ország több városának galériáiban megtalálhatók"



2011 Január végén nyílik a művész kiállítása a Közlekedési Múzeumban
annak apropóján, hogy talán az egyetlen kortárs magyar festőként Bánfalvy Ákos közlekedési eszközök festésére is vállalakozik, amint azt az alábbi képei is bizonyítják.



a képekre kattintva 1x-es vagy kétszeres zoom-olással élvezhetjük a részleteket

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése