1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. április 29., péntek

ZEG-ZUGOS TÖRTÉNETEK:TABÁN

Szombat m1 14 óra. 25 perces film az egykori Tabánról.


Kultúrtörténeti kalandozás Budapesten és vidéken

Az aktuális rész ismertetője: Amikor a Tabán zöld zegzugaiban sétálunk egyedül, kettesben, esetleg a kutyánkkal, nehéz azt elképzelnünk, hogy itt a XX. század elején még lármás falusi élet zajlott. Híres volt kiskocsmáiról, szüreti mulatságairól, Katalin-napi búcsújáról. Mára már az emlékezést is elnyomja a motorizált város zaja, mi azonban megkísérlünk valamit visszacsenni a régi Tabán hangulatából.




  Genius loci-Tabán , Hadnagy utca




A film ismertetése: A tereknek, ahol élünk, külön történetük, szinte saját életük van, amelyek hatnak ránk. ("Genius loci; azaz a hely szelleme".) Kötődésünk egy-egy utcához, térhez, városrészhez meghatározhatja egész szellemiségünket, lelkiállapotunkat. Ha az egymásra épülő értékeket érezzük, a kötődés magabiztosságot, otthonosságérzetet ad. Megismerve ezek történetét, az ott zajló életet nemcsak sok érdekességet látunk, hanem sokat tanulhatunk is. 

Ne felejtsd el megnézni !- m1 szombat 14 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése