1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. augusztus 6., szombat

BUDAVÁRI SÖRFESZTIVÁL, avagy jönnek a motorblokdobálók,humoristák és gasztrobloggerek

Budavári Sörfesztivál - sajtótájékoztató után

2011.07.05. 16:37 gyedjmaroz

Helyszín: LeRoy étterem (MOM Park)
2011.06.05. 10:30
Hivatalos sajtóoldal, itt.
A felkérésnek eleget téve elmentem a beharangozó sajtótájékoztatóra. Ha tőszavakban akarnám összefoglalni a történéseket, akkor az egész elég bulvárra sikerült: Malackaraj pocak-tetkót villant, miközben alig tudott a sörfesztiválról konkrétumokat mondani  (ami nyilván nem csak az ő hibája). Mellette Aranyosi Péter (humorista), az esemény "arca" erőlködik, erőlködik, de poént nem tud mondani (ám nem is kellett volna, sőt), ám ő marhára akar, kínos. Bár azt azért megtudtuk, hogy Borsodit szeret inni (még kínosabb), kiváltképp Diósgyőr meccsek előtt, amúgy általában a feleségével kulturáltan, szordínóban iszogat és az anyósa rajong a (füves-)meggyes belga sörért. Mondjuk Aranyosi legalább lelkes és közvetlen. De ez csak a kezdet. A pompás sajtóreggelivel felhízlalt hallgatóközönségből hirtelen Búza Sándor emelkedik szólásra (az istenadta, hát muszáj aztat nekie), és "kritikus" hangon a motorblokkdobáló vagy söröskorsó-cipelő"népi játékokat" követelve ostorozza a (még elég) levegős programszerkezetet. Majd a végén egy szimbolikus sörbontás (csattanó) következett, az asztalnál mindenkinek előre odakészített sörökből. Mert a sör finom és élet, erő, meg egészség. A "nagy" sörgyárak (a hármasból egy meg sem jelent, tán dugóba került Kőbányáról jövet) képviselői azonban bele sem dugták választékos csőrüket a saját gyártmányukba, na jó, talán a látszat kedvéért egy rövidet kortyoltak a saját-címkés sörükből, majd a kamerákba csízeltek egy rövidet (mondjuk ezt azért nagyon is megértem, a kukoricadarás izét nem ők isszák, hanem az istenadta tömegfogyasztó). No és a rögtönzött kóstolóra citált sörökből persze véletlenül sem vettek szemügyre egyet sem (pedig most kóstolhattak volna sört is - igaz a szokásos abc-paletta mellett elsősorban csak külföldit!!!), de nem érdekes, minek és helyette inkább leültek kitalálni mi legyen az „üzenete” a tervezett fesztiválnak. Egyszerűen ordít róluk, hogy nem is szeretik (a sört)! Közönséges péer és marketing menedzser-fapinák, akiket csak a máz és az eladási-statisztika izgat. Pedig - m.karaj elhintette, hogy erre az alaklomra sör-különlegességekkel is készülnek a „nagyok”, de ez még titok. De vajon miért? Mondjuk a látott sörundor után különösen nehéz elképzelni, hogy nem csak a címkén változtatnak majd valamit. Én már a Gösser Zwickl-nek is nagyon örülnék. 
Ám nem ez zavart a legjobban, hanem az, hogy a kis sörfőzdéket senki sem képviselte, még - két kivételtől eltekintve - palackokban sem. Indoklás: állítólag borzasztóan nehéz ezeket a söröket beszerezni. A túróst! Példának okáért a csakajósör oldalon keresztül egy részük játszi könnyedséggel beszerezhető.
A szimpatikus és a rögtönzött sajtótájékoztató-társaság többi képviselőjéhez képest szerény ill. visszafogott szervezőkkel (Kurucz Dániellel és Kurucz Gergellyel, Famous Managment Kft.) folytatott háttér beszélgetéskor azért felviláglottak a főbb célok és elképzelések, még akkor is, ha imitt-amott váratnak magukra a konkrétumok (pl. a fesztiválon várható sörkorcsolya választék). A napijegy 1690 Ft lesz, amiben benne van egy korsó sör ára. Magasztalt teljes, hogy 500 Ft letét ellenében üvegkorsókból lehet kortyolgatni a komlónedűt és az, hogy a megjelenésben/ standozásban támogatják a hazai kis (kézműves) sörfőzdéket, már csak azért is, mert ezek az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket saját zsebből nemigen, vagy csak ráfizetéssel kénytelenek letudni. A népet a várban három helyszínen fogadják (Hunyadi udvar..., a többi lemaradt) és kb. napi tízezer látogatóval számolnak. Fogadkoztak, hogy ennek megfelelően nagy számosságú sörcsapot fognak felállítani. Az átlagos árat 450-550/0,5 liter közé tervezik, bár ez (ár és korsó-mérték) néhány izmosabb sörkülönlegességnél problémás lehet (pl.:Békésszentandrási Black Rose vagy Szent András könnye 9% V/V).
Meglátjuk, megfér-e egymás mellett a mulatozós / sörsátorozós és a kóstolós / beszélgetős attitűd (bár ezek külön-külön helyszínen lesznek elvileg). Reméljük, a szervezők nem engednek a 48-ból, mert különben ez sem lesz más mint az eddigiek (a főzdefesztet és a millenáris-cseh sörseregszemlét kivéve): azaz egy össznépi kocsmázás és motordobálás! A helyszínválasztást sem értem, pl. egy sörgyárban jobban mutatna az egész, és olcsóbban is kijöhetne, mint a Budavárban. De bizakodjunk, hátha most tényleg más lesz...
A fesztivál időpontja: augusztus 25-28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése