1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. szeptember 7., szerda

IHLETŐ FOTOGRÁFIÁK

A Tabán, mint a festők témája mindig is népszerű volt. Hegyoldalon szétszórt kis házak, kanyargós utcácskák, lépcsők ,korlátok kandeláberek megannyi izgalmas festeni való az ecset mestereinek. Talán bontásakor vonzotta a városrész a legtöbb művészt ,hogy az elmúlás előtt még egyszer megörökíthessék  a lepusztultságában , romjaiban is vonzó Tabánt . Zórád Ernő elmondása szerint csapatostól skiccelték papírra ,vászonra műveiket  a helyszíneken egymással és a rohanú idővel  versenyezve .Azután jött a második világháború, eltelt ötven év , míg a Tabán újra feléledt.


 A bontás ötvenedik évfordulóján Zórád elővette vázlatait és ontani kezdte méltán híres akvaralljeit , hatalmas sikerrel .A Tabán , a nem létező , a rég lebontott Tabán főnixmadárként feltámadt,  újra divatba jött. Nehezebb dolguk van a ma festőinek, ám mióta a fényképezőgépet föltalálták, semmi sem megoldhatatlan. Nagyapám tabáni fotói is-melyek 2009 óta terjednek  a neten- népszerűek a mai piktorok körében.

Íme egy-két példa:
Szenzkeressy Károly fotója 1930-ból:

Vasanits Zoltán : Felsőhegy utca



Szentkeressy Károly fotója 1930-ból


Vasanits Zoltán : Szikla utca

kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése