1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. szeptember 9., péntek

RÉGI NYÁR

Milyen szép is lett volna ha az m1  a  Régi nyár c, operettet  az 1969 -ben  Latinovits  és Ruttkai  főszereplésével készült mozifilmmel mutatja a be a színészkirály születésnapján.!. De hát ez most nem jött össze...



A  Lajtai- Békeffy operettnek némi tabáni vonatkozása is van, sőt volt  egy ilyen nevű vendéglő, pardon kocsma is a Tabánban. .A cselekmény egy része  ebben a miliőben játszódik. Azért  nézzük meg este nyolckor a szindarabot a József Attila színház előadásában!
Kedvcsinálónak az operett története:

Békeffi István, aki egész életét a színház körül töltötte 1891-ben született Szegeden - apja író és kritikus, anyja színésznő - , újságírónak indult, végzett színi tanulmányokat is, de igazi területe a kabaré lett. Termékeny, jó tollú író volt, számos színmű, kabaréjelenet, sanzonszöveg szerzője, konferanszait szokatlanul bátor hang, újszerű forma jellemezte. 1943-ban Sopronkőhidára, onnan Dachauba hurcolták. Bár túlélte a koncentrációs tábort, nem jött többé haza - Svájcban élte tovább életét, Zürichben halt meg 1962-ben.
A Régi nyár kalandos körülmények között keletkezett. 1927-ben Békeffi egy rövid levelet kapott Fedák Sáritól, a kor neves, de már nem túlságosan fiatal primadonnájától: "Kedves Békeffi, lenne egy ötletem a maga számára. Találkozhatnánk a Fészekben a jövő héten, csütörtökön este. Üdvözli: Fedák." A találkozón a díva elmondta vágyát: korához illő, romantikus, de mégis fiatalos mama szerepét szeretné eljátszani. Békeffi azonnal munkához látott, amelybe bevonta szerzőtársát, Lajtai Lajos zeneszerzőt is. Mikorra a darab elkészült, Fedák Párizsba utazott, onnan hívta fel a Városi Színház igazgatóját, Sebestyén Gézát - mikor kezdődnek a próbák. Az igazgató habogott, nem tudott róla, hogy Békeffi elígérte a főszerepet, de örömmel szerződtette volna a dívát, ha az nem kért volna - elképesztően magas - esti ezer pengő gázsit. A színház nem tudta kifizetni az összeget és Fedák helyett Honthy Hannát szerződtette le. Fedák perrel fenyegetőzött, le akarta tiltani az előadást, állítván, az ő ötlete nyomán született a darab, de végül megsajnálta a rossz anyagi helyzetben lévő szerzőket és elállt a pertől. A darab pedig megkezdhette dicsőséges pályafutását.

kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése