1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. október 7., péntek

MUHITS SÁNDOR:Tabán illusztrációk




MUHITS SÁNDOR

 (Bakonypéterd, 1882. márc. 9.–Bp., 1956. máj. 8.)

Festő, iparművész. A budapesti Iparművészeti Iskolában tanult. 1909-től ebben az iskolában tanított. A KÉVE tagja. 1921-1925 között a miskolci művésztelep vezetője volt. Irodalmi műveket illusztrált. Több murális (1) munkája van. Templomi freskókat festett, üvegfestményeket tervezett. Kerámiával is foglalkozott.



Kárpáti Aurél : Budai Képeskönyv c . 1914-ben megjelent könyvéhez készített illusztrációinak többsége 
(61 db) a hajdanvolt Tabán házairól, utcáiról készült. Ebből mutatunk be ízelítőnek három linómetszetet.A többi  a Tabán Anno Galériában látható. (kassius)




Tabáni udvar, lépcsőház, gang (belső körfolyosó)



A fenti linómetszet a Fehérsas és Görög utca sarkán a "Mélypince " vendéglőt ábrázolja, még az első világháború előtti időkből. Erdekessége, hogy  a későbbi kocsmaajtó helyén még ablak van. Az ajtót valószínűleg az 1918-ban jelentkező új bérlő (Krausz Poldi) alakíttatta ki  a meglévő ablak átalakításával.



Metszet a Holdvilág utca elejéről

(1) A murális művészeti alkotásokat közvetlenül falra, mennyezetre, vagy más, állandó felületre hozzák létre. A szűkebb értelemben vett muráliák közé a festett képek tartoznak, mint afreskószekkó és a szgrafittó (ez lehet egyszerű vagy többszintű – festett, karcolt), de ide érthetjük a falat díszítő egyéb technikákat is, például kerámiamozaikstukkó, stuccolustro, dekoratív téglafalak, illetve a marouflage. Határesetként a graffiti, a stencilezés, és az óriásposzter is ide sorolható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése