1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2012. január 11., szerda

NAGYAPÁM FOTOALBUMA

Elkészült  nagyapám fotóalbuma , mely jelen blog megteremtésének  kiindulópontja volt. Néhai Szentkeressy Nagy  Károly Ágost nyomdász , kotta - és betűszedő mester az Athenaum nyomdából szabad idejében szívesen sétált gyermekeivel a zeg-zugos tabáni utcákon, ide kötötték gyökerei, itt született , itt lett felnőtt, 35 évig  mindennap gyalog sétált le a Hadnagy utcán a villamoshoz , hogy átmenjen dolgozni  Pestre, a nyomdába


Nagyapám, Szentkeressy Nagy Károly Ágost, kotta- és betűszedő nyomdász
                                                   
Az 1900 -as budapesti lakcímjegyzék tanúsága szerint  1900-ban az Árok utca 29*-ben lakott, feltehetően dédapám id.Szentkeressy Károly kádármester házában. Erről a házról egy harminc évvel később készült fotó is létezik.1904-ben a család gyarapodásával összefüggően már a Csend utca 1 -be költöznek, a szegényebb iparos negyedből   a polgári létbe vezető több szobás emeleti lakásba. A fotók alapján igen csak szerette  saját környezetét, megfordult  a kockás abrosszal terített tabáni kiskocsmákban , a János-hegyi vendéglőkben, kirándult a budai hegyekbe , bérelt autóval kirándulást tett  Egerbe stb. A fotók legtöbbje ma már a Tabáni Helytörténeti Gyüjtemény része.


Az album megtekinthető  a Tabán Anno Fotótár-ban


* Tabáni lakcímjegyzék  " Betűszedő" mesterség rovatban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése