1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2012. május 6., vasárnap

EL NEM KÉSZÜLT EMLÉKPARK

Ludwig Lazarus Zamenhof (Eliezer Samenhof),(1859 – 1917)
Eszperantó emlék [szerkesztés]

A Hadnagy utcában a Rác-fürdő előtt 1966. augusztus 5-én mészkő kockából emlékkövet helyeztek el, mely Kőfalvi Gyula műve. A parknak ekkor adtak volna nevet, a hivatalos névadás azonban nem volt megfelelően előkészítve és nem történt meg, így az végül nem lett Eszperantó park; a „hiba” orvoslását később sem tartották fontosnak, így a hivatalos elnevezés sosem történt meg.



Eszperantó emlékkő (1966)

Az emlékkövet a főváros és a Magyar Eszperantó Szövetség állíttatta az ekkor Budapesten tartott 51. Nemzetközi Eszperantó Világkongresszus 500 résztvevőjének jelenlétében. Ünnepi beszédet mondott Nikola Aleksiev, a Világbéke Eszperantó Mozgalom akkori elnöke, majd szólt Dezső József, az I. Kerületi Tanács VB elnöke is.

Az emlékkő tetején ötágú csillag van egy „E”-betűvel és a szöveg: 

ESPERANTA PARKO 1966 / ESZPERANTÓ PARK 1966. Oldalán: JE LA MEMORO DE LA INTERNACIA KUNLABORO KAJ PACO OKAZE DE LA 51-A UNIVERSALA KONGRESO DE ESPERANTO 

[a négy oldalon váltakozva magyarul és eszperantóul][2]




Zamenhof mellszobrok [szerkesztés]

Budapest I. (Tabán), Hadnagy u. a Rác-fürdő előtt, az Erzsébet-híd budai hídfőjénél. 1959-12-15. A Gyenes Tamás alkotta bronz fej, amelyet a Zamenhof-ünnepségen a MESZ nevében Kalocsay Kálmán, a Konkordo klub elnöke vette át. 1987 óta Sarkadi Mária virágüzlet-tulajdonos jóvoltából posztamensen, a jelenlegi helyen. A posztamensen felirata: DR. L.L. / ZAMENHOF / AZ / ESZPERANTÓ NYELV / MEGALKOTÓJA. 1996-ban ellopták, de megtalálták. Újra felavatták, de 1998-ban ismét ellopták. 1999-ben az Eszperantó Alapítvány (Szilvási László és Gogomán Klára) újraállíttatta Slezák Tamás és Edit finanszírozása mellett. A mészkőből készült új szobrot Berecz Péter szobrász készítette, és a veszprémi IJK keretében lett felavatva 1999. augusztus 12-én.[5].
1966 után[6] [szerkesztés]
A Budapesti Orvos-Egészségügyi Eszperantó Szakcsoport (alapítva 1969-ben) két tagja, dr. Molnár Lajos és dr. Farkas Julianna évtizedek óta rendszeresen látogatja és figyelemmel kíséri az Eszperantó Parkot. Külföldi eszperantista barátaikat is mindig elkísérik ide. 2004 körül megkezdődött a Rácz Fürdő felújítása, és a teljes park lepusztítása. A Molnár házaspár felkereste a Fővárosi Kertészeti Vállalat illetékes munkacsoportját, akik tájékoztatták Őket, hogy a fürdő felújítása után helyreállítják a parkot. A tabáni kutyasétáltatókat is megkérték, hogy vigyázzanak az emlékműre. Az építkezés nem haladt, a park és az emlékművek pusztulásnak indultak. Egyik alkalommal nem találták a Zamenhof mellszobrot a posztamensen, a szökőkút darabokban állt. Hosszas kutatás után ráleltek Zamenhof büsztjére a Budapest Galéria Köztéri Szobrok Gyűjteményében. Hogyan került oda? A kutyasétáltatók alapzatáról ledöntve találták azt, értesítették a posztos rendőrt, aki bevitette a galériába. A galéria igazgatója tudatta velük, hogy a Rácz Fürdő építkezésének és a parkosításnak a befejezésekor visszahelyezik a szobrot.

Viharos tulajdonos- és kivitelezőváltás után 2010-ben a Várnegyed Városvédő- és Szépítő Egyesülete kirándulást szervezett a felújított Rácz Fürdőbe, amelyen Molnárék is részt vettek.

Eszperantista emlékhelyek Magyarországon ITT

Forrás: -http://hu.wikipedia.org/wiki/Eszperant%C3%B3_Park_(Budapest)
            -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése