1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2012. május 6., vasárnap

VÁRNEGYED KONCEPCIÓ-SZÖKŐKUTAT A TABÁNBA


A Váralja Szövetség bemutatta a Várnegyed Koncepció vázlatát
Nagyváros/2011 dec .22

A Váralja Szövetség a budavári házasságkötő palotában mutatta be a Várnegyed hosszú távú fejlesztésével kapcsolatos javaslatait, ám magát a komplett anyagot még nem, ugyanis az csak mintegy 70%-ban készült el a lakossági fórum napjáig. Pitz Dániel elnök köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Hetzmann Róbert ügyvezető alelnöknek, aki a Várnegyed Koncepció alappontjait ismertette elsőként. Az ügyvezető alelnök elmondta: a Váralja Szövetség külön bizottsága foglalkozott a budai Vár és környezetének fejlesztésével kapcsolatos javaslatainak kidolgozásával. A Váralja Szövetség - ígéretéhez híven - mindenütt a hely szelleméhez méltó beavatkozásokat javasolt, elsősorban a historizmus szellemében. A számos javasolt rekonstrukció mellett azonban új elemek is helyet kaptak csomagjukban. Szervezetük címére érkezett minden javaslatot, véleményt igyekeztek figyelembe venni, így egy valóban sokoldalú, a helyi igényeket is figyelembe vevő javaslat van készülőben. A továbbiakban röviden bemutatjuk a Váralja Szövetség elképzeléseit:

Királyi Palota:



A budai Várnegyed fő szervezőereje nyilvánvalóan a Királyi Palota. Az épület szelleméhez és a helyszín történelmi-szakrális szerepéhez igazodva javasoljuk az épület teljes külsejének - ideértve a kupolát is - és fontosabb belső tereinek rekonstruálását. A Nemzeti Galériát a Királyi Palotában hagynák, ide költözne át a Sándor-palotából a Köztársasági Elnöki Hivatal, annak helyét pedig a Miniszterelnökség foglalná el. A szövetség elfogadhatatlanak tartja, hogy a Királyi Palotában luxusszálloda vagy bármilyen szórakoztató lokál jöhessen létre. A szervezet rekonstruálná a Várkert Bazárt, ahol vegyes funkciójú komplexum jönne létre - elsősorban a turizmus igényeinek megfelelően. A kommunista diktatúra éveiben lerombolt Honvéd Főparancsnokság újjáépítendő épületében a Magyar Találmányok Házát hoznák létre, egy olyan interaktív múzeumot, amely a magyar találmányokat mutatná be. Helyreállítanák a szintén lerombolt barokk Teleki-palotát is, ahol az Alkotmánybíróság kapna helyet. A Honvédelmi Minisztérium Szent György téri épületét szintén helyreállítanák, ahogy az Istállópalotát, a Lovardát és az egykori Őrségépületet is.

Mária Magdolna-templom: helyreállítás és múzeum



A Rákosi parancsára lerombolt templomot - amelynek egy része még áll - eredeti állapotában állítanák helyre. Benne egy szakrális múzeum kapna helyet. Az olyan ötleteket, amelyek műgótikus stílusú szentélyt rekonstruálnának, elutasítják a hiteltelenség miatt, míg az "ifjúsági szórakozóhely" ötletét szentségtörőnek és kegyeletsértőnek tartják.

Nemet mondanak a panamákra

A szövetség szerint a kiszivárgott elképzelések alapján a Várnegyed lehetséges fejlesztése több helyen panamagyanús lehet - indokolatlanul beépítenék modern épületekkel például a Lánchídtól délre eső zöldterületet, vagy éppen a nyugati várlejtőt.

Szökőkutat a Tabánba!



Szeretnének életet vinni a Tabánba, ami jelenleg egy kihasználatlan terület a város szívében. (Budapesten nagy probléma, hogy alig van zöldterület, s az a kevés is, ami van, rossz helyen.) Helyreállítanák a kommunista városrendezés során megsemmisült híres tabáni szökőkutat, Budapest egykori legnagyobb szökőkútját.

Kilátót az Erdélyi-bástyára

Egy erdélyies (kalotaszegi) stílusú, organikus korunkbeli tervvel megvalósítandó, nem túl hivalkodó kilátó megépítését támogatandó ötletnek tartják.

A Várnegyed Koncepció egy nagyjából 70-80 oldalas tanulmány lesz, melyben a szövetség részletesen kifejti terveit. Ezt a dokumentumot honlapjukon fogják nyilvánosságra december legvégén, esetleg január elején.

Forrás:Nagyváros.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése