1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2012. június 3., vasárnap

BOR ÉS SÖRHÁZ AZ ARANY LIBÁHOZ



ARANY LÚD vagy ARNY LIBA  Horgny és Kökény utca között a Döbrentei utcában
(később Tabáni Serfőzőház)középkori eredetű, korábban a darmstadti gróf tulajdona. A TABÁNI vagy Ráczvárosi Serfőzőházat 1890 körül bontották le, alaprajz nem maradt róla.1713ig CSÁSZÁRI KATONAI KINCSTÁR-é volt ,obsitos katonák kapták a sörfőzési jogot.
Utolsó bérlője Mayerffy Ferenc 1809-1815 között, Pest egyik leggazdagabb kereskedője. Fiákeren érkező külföldieknek szolgál fel  orsovai kaviárt , ráklevest, fácánt, vagy erdei szalonkát, lúdmájat sauté-gombával, s az ételekhez illő márkás italokat


 Fiákkeren érkeznek a külföldiek az Arany Libába, hogy bontás előtt mégegyszer amúgy  istenigazában kimúlassák magukat. A járdán hölgyek és urak andalognak ráérősen, gyerekek kézenfogva nyargalnak hazafelé, cselédlány szedi sietősen harisnyás lábait. Amolyan békebeli hangulat lengi körül a képet. Még 24 év van az első világégésig, ki kell használni az időt. A nyomor különben is feljebb van, a Gellérthegyre kúszó  Horgony utcában, ide nem látszik.

Csak tessék, tessék, hölgyeim és uram, nálunk minden nap czigányzene szól, bécsi szelet , rántott velő, sashegyi vörösbor vagy porter sör kerül az asztalra hansli nélkül , de ha kell kaviár és sült homár ,itt lehet mulatni jól. Siessenek, mert holnap már a Közmunkatanács elrendelheti a bontást! 


Forrás :Végvári Annamária: Adalékok a Tabán történetéhez
           Gundel Imre-Harmath Judit: A vendéglátás emlékei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése