1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2012. június 3., vasárnap

TABÁNI KOCSMÁK:CZIEGLER VENDÉGLŐ

      A Kakukhoz hasonlóan  a Cziegler vendéglő is kötődik Gerstl Ferenc nevéhez.
         " Gerstl arról volt nevezetes ,hogy nem csak eladni, de inni is szerette a bort. Minden egyes literért külön lement a pincébe. A budai bor ugyanis nem bírta a söntés kannáiban, mert  hamar megtört. A vendéglős sorra látogatta vendégei asztalát, koccintott velük, kibicelt a kártyázóknak. De ha eljött a szombat este és a vendéglőbe eljött a citerájával a Görög utcai hentes, gitárjával az Aramykakas utcai krejzlerájos (szatócs), harmonikájával a Szarvas -téri pékmester, megalakult a "sramlizenekar". Gerstl bácsi pajkos stancnikat énekelt, idegen füleknek érthetetlen budai sváb dialektusban."- írta Magyar Elek. Gerstl bácsi 1916-ban visszavonult. A háború alatt akadozott a bortermelés, nem nagyon volt utánpótlás és félt, hogy vendégei elisszák előle a fínom nedűt.
1924-ben veje ,Cziegler vette át a vendéglőt és egy modern vendéglátóhelyet alakított ki belőle. Ez a ház elkerülte a bontást és 1937-re már igen divatossá vált. Esténként  Kalmár Tibor nótáit hallgathatta itt a vendégsereg. 

                  


                        Kalmár Tibor (1893-1944) énekel , talán  éppen a Cziegler-ben


       A Czakó utca 1-3 -ban a későbbiekben 1940 körül a KIS-KÁRPÁTIA étterem működött az alábbi képeslap helymeghatározása legalább is erre utal ( a képen nem látszik, a cím a hátoldalon van feltüntetve )
Forrás: Végvári Annamária: Adalékok a Tabán történetéhez
                             k%C3%A9palbum/186282521422040
                    Axioart/profila.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése