1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2009. november 23., hétfő

MÁJUS 1 1905 GELLÉRTHEGY


Május elseje a munkások napja.
Ezen a napon az egész világon leteszik a munkaeszközöket, ünneplő ruhába öltöznek és nagy csoportokban kivonulnak a szabadba, hogy köszöntsék a tavaszt – és hogy az egész világ előtt bizonyságot tegyenek összetartozóságuk nagy erejéről.
Ez a pihenő nap a munka ünnepe. A naptáron nincs vörös betűvel jelezve, de azért nem kevésbé tiszteletreméltó. A munka szentségét hirdeti…
Az idén is – bár kissé nehezen köszöntött be a tavasz – teli voltak a ligetek és sétányok, vidám mulatozás zaja verte föl a budai hegyeket és a Városligetet. Ezekről a tavaszi szórakozásokról készültek ma bemutatott képeink. A Gellérthegy oldalában kört játszanak a felnőttek és vidám énekükkel még a kicsinyek gyermekségét is tulliczitálják.

A Városligetben – ahol játékra nincs elég hely, annyi az épület és a bekeritett sétány – munkások felvonulása után (Hatalmas erő nyilvánul meg ebben a rendes sorokban, zászlókkal és propagandatáblákkal felvonuló tömegben) kocsmákba szorul a nép: a zene hangjai mellett megiszik egy-két pohár sört és elbeszélget a jelenről és a reményekkel teli jövőről.


_újságcikk 1905-ből-

Huszadik század .hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése