1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. február 19., péntek

Palota (Tabán) mozi, az első budai mozik egyike


A Tabán filmszínház alapítása 1910-es évekre tehető, amikor Palota moziként megnyitotta kapuit, 1947-től Krisztina, 1954-től Diadal mozi neveit viselte, majd 1990 óta Tabán mozinak hívják. 2008-tól ART-filmhálózat tagjaként a Grantfilm Kft vette át az üzemeltetését a Budapest Filmtől. Ez az egyetlen olyan mozi Budapesten, amelyik helyet biztosít egy 30 fős klubhelységben a moziterem mellett 1-1 film utáni beszélgetéshez, kisebb vetítéshez vagy előadáshoz. Minkét terem kibérelhető bármilyen rendezvényhez, előadáshoz vagy külön filmvetítéshez.

A mozi a Krisztina körúton található a vár alatt, belépve egy modern és hangulatos kávézó, Odeon videotéka és a jegypénztár található. Az előtér uralkodó színe a világoszöld. Pár lépcsőfokot megtéve jutunk el a 12 soros, 60 férőhelyes (nagy) moziterembe. A légkondícionált terem lehelletnyit lejtős üléselrendezésű, az ülések fakózöld kárpitozásúak, felhejthatók, de fejtámlájuk nincsen. A vászon kicsi, a 4. sorból már élvezhető a film. Kinézete és berendezettsége a '60-as évekre emlékeztető falra függesztett kristálylámpákból áll, a terem színe belül sárgás barna. A hagyományos vetítőgép egy projektorral egészül ki, amelyen a reklám filmek peregnek le és egy-egy filmet akár dvd-n is látni lehet ezen keresztül.

A célközönség inkább és főleg az idősebb és szépkorúak illetve a művészfilmeket kedvelő közép és fiatalabb korosztályé. Hétvégéken matiné előadással a gyerekeknek kedveskednek.

A jegyár közepes, megfizethető, de nyugdíjas és diák-kedvezménnyel olcsón mozizhatunk. Ezen felül egy héten egyszer a Budavári filmklub alkalmával ingyenesen nézhetőek meg filmek. Mivel art moziról van szó, leginkább művészfilmet járszanak egy-két alkotástól eltekintve, de nem jellemző a nagymozifilm játszása.

Megközelítésileg nagyon jó helyen van. A 18-as és 56-os villamossal, a 16-os, 178-as, 105-ös buszokkal elérhető.

Nagy múltú mozi, a jelenben is írja történelmét, így reménye-ink szerint meghatározó színfoltja marad Budának, a budai vár mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése