1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2010. november 4., csütörtök

TABÁNI KAPUK

A kapu használati értékén túl mindig jelkép is, valamiből valamibe átlépünk, valamit bezár, vagy kinyit, két teret összeköt és elhatárol. Ha benn vagyunk, birtokon belül érezzük magunkat, ha kopogtatunk rajta , bemenni szeretnénk. Záróvonal, melyen átlépve más térben , netán más idősíkban , más világban vagyunk, s ha nem tudunk átlépni rajta , hiányérzetünk támad , s fantáziálni kezdünk , mi lehet mögötte. A régi , köddévált tabáni kapuk fotóit nézve sok minden jut eszembe. Talán megörökítettek egyet- kettőt még a nagy tabánégés előtti időből, amikor dúsan faragott , vasveretes nehéz tölgyfakapuként kerültek ki a tischlerek keze alól kétkezi verejtékes munkával , ami akkoriban sem lehetett olcsó mulatság . Később az újjáépítés időszakában no meg a kiegyezés utáni nagy budapesti építkezések idején felözönlő iparos kubikos réteg már egyszerűbb kapukkal is beérte , melyek a célnak megfelelő kivitelben készültek,f elesleges cirádák nélkül. Azután elgondolom, némelyikük többszáz éves, szúette deszkáival dacol a múló idővel, emlékezik szomorú és boldog ajtónyitásokra, gyerekzsivajra, öregek csoszogására, ünnepi muzsikára és puskaropogásra.,1849- es várostromra, postások kopogtatásra, hajnali részegek mámorára.
Rajtuk hozták be a megkeresztelt újszülötteket, vagy kísérték utolsó útjukra a holtakat. Öröm és bánat vonult át rajtuk. Mára fizikai valójuk megszünt, már nem nyílnak sehová, mögöttük a ház összedőlt, lebontották , eldózerolták , kifakult fotók csupán. Emlékei egy letünt kornak.

Legkedvesebb közülük a Holdvilág utca 14 kapuja, a festők által is leggyakrabban megörökített kapu, nagy szerencse , hogy közeli kép is fennmaradt róla. De említhetném az Albecker szélesen terpeszkedő boltíves bejáratát, az Árok-köz 4 barokkos remekművét, vagy a Bocskay tér 2 mementóként álló kapuját, miközben a házat mögötte már elvitte a sitteskocsi. A bontáskor 1933-ban talán újra beépítésre került egy-kettő a szúette kapuk közül, ma is él , létezik , döng és csikorog és szélcibálta hirdetéseket ragasztanak rá , de 77 év távlatából ezt már nem lehet követni, bele kell nyugodni a kapuk is születnek, élnek és meghalnak.

További tabáni kapufotók ITT




kassius







Szarvas tér 1

Orbán u 9

Naphegy u 37

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése