1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. január 24., hétfő

Új Tabán (koncepcióterv)



Részlet Bojár Iván András tanulmányából
(Az egész koncepció ITT olvasható)


Új Tabán
Az egykoron falusias jellegű, festôivárosrész helyén létrejött park mai állapotában sok szempontból nem alkalmasa parki funkciók betöltésére. Kiterjedt zöldterület, ám lejtôs felületeokán nehezen vehetô birtokba. Nem alkalmas futásra, legfeljebb kutyasétál-tatások helyszíne, illetve a nyári napsütés idején, bár északi tájolású, néha néhanapozók telepszenek meg rajta.Központi elhelyezkedése miatt azonban ennél sokkal értékesebb helyszín, és egy kialakuló, Pestet és Budát egyaránt érintô nagy Belváros koncepció fontos átkötô elemévé válhat. Elképzelésemszerint a megújuló Tabán az egykori mediterrán jellegű városrész építészeti-morfológiai rendszerének absztrakt átirata lenne. Adottságnak tekinti a harmincas évek óta kialakult helyzetet, tehát nem érinti a kialakult növényi állományt. A terület lombozati, illetve gyökérzeti térképénekelkészítésével, a fennmaradó, bokroktól, fáktól nem érintett területekenkicsiny, a lombkoronák magasságáig semmiképpen sem emelkedô, egymástól szabálytalan távolságban, szórtanelhelyezkedô épületek kerülnének rá.Fehér kubusok, illetve egymáshoz lazán kapcsolódó, sematikus tömegek, amelyek tetején, teraszain, az alaprajz által lefedett füves zöldterület minden egyes négyzetmétere visszaadható.Szabadtéri sörözôk, bicikliszerelô műhelyek, nyugágykölcsönzôk, helytörténeti kiállítás, zuhanyozóépületek,kisebb szolgáltató egységek kapnakitt helyet, zömmel olyanok, amelyekjól szolgálják egy magánosított parküzemeltetés munkáját.
Az Új Tabán négy évszak és három napszak igényeit szolgálná épületeivel, szerepét abban az összefüggésrendszerben fogalmazva meg, amelyek a közeli Fürdôváros és a Várbazár, valamint agyalogos- és kerékpároshíd közötti terület specifikus lehetôségeiben gyökereznek. Ezek pedig elsôsorbana Citadelláról a Rácfürdôhöz érkezô siklóval, illetve a Budai Várból a maiSzéchenyi könyvtár melletti liften, illetve gyalogosan lesétáló turisták gyűjtôhelye. A Váralja utca (az Alagút )belbudai bejárata melletti) ma még gazos, 1945 óta rehabilitálatlan hatalmas romterülete helyén létesítendôfedett buszgarázs a Budai Várba, valamint a Citadellára igyekvô turistákparkolóhelye. Innen a Várbarlangban kialakítandó mozgólépcsôs-mozgójárdás járat közvetlenül a Szent György térre juttatja föl a látogatót. Gyalogosan pedig a Horvát-kerten, illetve a Dózsa-szobor érintésével a Tabánparkján át a siklóhoz, majd azzal a Citadellához juthat el. Az Új Tabán turisztikai gyűjtômedencéje a Várbazárhoz, valamint a gyalogos- és kerékpároshídhoz vezeti el a külföldiek tömegét, akik a hídon átkelve, szintén gyalogosan jutnak el a közeli Szent István Bazilikához, illetve földalattivala Hôsök terére. A városi tömegközlekedésés a gyalogos sétaút –vonalak együttesével kialakítandó új turisztikai áramlások és mozgások évente több tízezer turistabusz közlekedésétôlmentesítik a várost. Ehhez azonban a vendégek által használt útvonalakat eseményekben gazdag térsorokká kell alakítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése