1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. február 24., csütörtök

ÁLOM ÉS VALÓSÁG(TERVEK A TABÁNRÓL)




Az 1800-as évek végétől folyamatosan napirenden volt a Tabán lebontása és újjáépítése .Neves szakértő volt a témában Palóczi Antal építész , akíről elnevezett díjat manapság legjobb építészeink kapják évente. Lyka Károly  Művészet c. folyóiratában közli pl . hogy 1909 november 4-én Palóczi előadást tart a Tabán újjáépítése témában.Ugyancsak a Művészet-ben jelent meg három évvel később egy újabb koncepció képekkel ábrázolva
 (Lásd korábbi bejegyzésemet a témában  ITT)
villaszerű beépítési terv 1912-ből

Mostanában újabb érdekes cikkre bukkantam egy 1934-es irodalmi hetilap hasábjain. Az egyik márciusi számban közölt írás szerint Wargha László  műegyetemi tanár nyerte a városrész újjáépítésére kiírt terv- pályázatot, melyben a tervző  tömbszerűen beépíti a területet, közepén egy körúttal, fürdőkórházzal , szanatóriummal, múzeummal stb.   Hátráltató tényezőként felemlegeti a nehéz gazdasági helyzetet, mely kérdésessé teheti a megvalósítást.
 A műegyetemen kiállításon mutatták be a díjnyertes pályamunkákat . A cikk szerint a nyertes pályázat egyik jellemzője,hogy "  mellőzi a nagy parkokat, abból indulva ki, hogy a környék amúgy is levegős". Az egészből végül is a sors fintoraként ennyi valósúlt meg , mármint a nagy park , meg a levegős tér.


az új Tabán gipszmodellje
                                          
                                                                 






Forrás: Élet 1934 március 4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése