1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. április 1., péntek

TABÁNI HANGULAT ÓBUDÁNAz Óbudai Múzeum  2010 őszén nyílt meg a Fő tér 1 -ben egy igazán kíváló helytörténeti kiállítással . Az érdeklődők számos kiadványt is megvásárolhatnak. Egyik ilyen , a városrész multjával  foglalkozó könyv Gálosfai Jenőné: "Kockás abrosz , jó kadarka " című munkája részletesen bemutatja a városrész vendéglátásának történetét , számos dokumentummal és fotóval fúszerezve.

 A tegnapi napon a Macskaköves esték sorozat első előadásaiként Saly Noémi *az óbudai kávéházak és cukrászdák múltját vázolta  a tőle megszokott  könnyed és érdekfeszítő előadói  stílusban ., Fábri Anna **pedig Krúdy Gyula pesti életéről számolt be a szakember szemével. Itt jegyzem meg , hogy a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, melynek feje fölül eladták a házat , nyártól átköltözik az óbudai Krúdy-házba,
Ha már menni kellett , ennél méltóbb helyet nem lehetett volna találni.
*  irodalomtörténész, muzeológus, káváház-kutató

** irodalomtörténész,Krúdy -specialista


kassius

Alábbiakban néhány kép a Fő térről és a múzeumból:
a múzeum bejárata


konyhák  a múlt század elejéről


szatócsbolt berendezése

kiskocsma söntéspult
kocsmai plakátok

óbudai szőlősgazdák munkaeszközei


vendéglői plakátok

terített asztal

óbudai melegkonyha

spájz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése