1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2011. július 4., hétfő

NAGY BAJBAN A RÁC FÜRDŐ?



Nagy bajban a Rác - Exkluzív körkép a fürdők helyzetéről


2011. 6. 30.







Több milliárd forintra rúgó átalakítási tervekkel, öt műemléki fürdő átalakításával folytatná a valamivel több mint fél éve megkezdett átalakítási programot Szőke László. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaság Online-nak adott interjújában elmondta azt is, szíve szerint hotelfejlesztésbe fogna, ám erre még pályázati forrásból sem találna fedezetet. A szállodai összeköttetéssel kialakított budai Rác fürdő-és szállodakomplexum jövője azonban igencsak kétséges.


A 2001-ben eredetileg ötmilliárdosra tervezett Rác fürdő és szállodafejlesztés immár 9 milliárd forintra rúg, s több éves csúszás után továbbra sem tudni biztosan, mikor fog megnyitni. A beruházó Rác Nosztalgia Kft. többségi tulajdonosa szerint a BGYH miatt késik az átadás. Mikor lesz új fürdője Budapestnek?


A Rác Nosztalgia Kft-ben a BGYH-nak 25 százalékos tulajdonrésze lesz, ha a társaság teljesíti az apportkötelezettségét, ám úgy gondolom, hogy a fürdőtársaságot legalább 50 százalékos részesedés illetné meg a több ezer négyzetméteres földterületért és a Zsigmond-korabeli fürdőromokért. A beruházó szerint azonban akkor a BGYH-nak az elmúlt évek csúszásaiért és a kifizetetlen számlákért is felelősséget kell vállalnia. Ezt én nem tarthatom elfogadhatónak. Az alvállalkozók már felszámolási eljárást indítottak a társaság ellen, de ez úgy vélem, nem zárja ki a megnyitást

Mikor tesznek pontot az ügy végére? Mert ha jól értem, akkor minden az Önök kezében van?



Nem teljesen. A magánberuházó 2,5 milliárd forint készpénzt vitt a fejlesztésbe, a többit a Magyar Fejlesztési Bank finanszírozta. A probléma az, hogy ha meg is nyitna a fürdő, akkor még több évig sem tudna annyi bevételt hozni, amelyek fedeznék a hiteltörlesztést. Szóba került az is, hogy a bank kapjon tulajdonrészt mintegy 1,5 milliárd forint értékben, amellyel csökkenthető lenne a hitel, ám a bank ezt a megoldást csakis elvárt hozam garantálásával tudja elfogadni. Egy szezonalitástól erősen függő iparágban senki nem tud hozamot garantálni.


Ezért inkább meg se nyitják a fürdőt?


Nem szeretnék az előnytelen megállapodásokba bonyolódni, de a társaság lemondott a Rác fürdő tulajdonjogáról, s ingyenes földhasználati jogot adott a beruházónak az épület fennállásáig. Az ügyben rendőrségi vizsgálat is folyik.


Így, ha felszámolják a társaságot, akkor a BGYH nem bukja el az ingatlanokat, hiszen nem került be a vállalkozásba?


A mi célunk, hogy minél előbb vendégeket tudjon fogadni a fürdő, és a BGYH-nak az apportnak megfelelő pozíciója legyen az üzemeltető társaságban. Egyelőre nem tudom megmondani, mi lesz a tárgyalások kimenetele.












Királyfürdő látványterv



Mikor több mint fél évvel ezelőtt átvette a BGYH vezérigazgatói székét, első lépése az volt, hogy felszámolja a kiszervezett fürdőüzemeltetést. Akkor úgy számolt, havi szinten 40 millió forintot tud a társaság megtakarítani. Sikerült?


Az Opero Kft. egy 2009-ben kötött közbeszerzési pályázat alapján havi 127 millió forintért vállalta 8 fürdő és 4 strand üzemeltetését. Ezt 87 millió forintból ki lehet hozni, ha saját kézbe vesszük, és átszervezzük a működtetést. Tavaly az év első öt hónapjában a vállalat több mint 470 millió forint üzemi veszteséget termelt, mi idén hasonló 458 millió forintos veszteséggel kalkuláltunk. Ehhez képest 217 millió forint lett a mínusz, ami akárhogyan is nézzük 240 millió forint javulás tavalyhoz képest. Az Opero szerződése március 8-án szűnt meg. S mivel közbeszerzésen választott társaság volt, a BGYH kártérítést fizetett a társaságnak.


Mennyit?


Ha a szerződés érvényben marad, akkor 2014-ig havi 127 millió forintot kellett volna a BGYH-nak fizetnie. A kártérítés kevesebb volt, mint amennyit a társaság négy hónap alatt nyer, a megállapodás felmondásával. És a megállapodásból még 40 hónap volt hátra.


Minek köszönhető a megtakarítás?


Egyrészt nőtt a forgalom, másrészt kis mértékben emeltük a jegyek árát is. Nagyobb döntési jogkört és felelősséget adtunk a fürdővezetőknek, akik saját maguk dönthetnek az alkalmazottak számáról, azok béréről. A vezetők fizetése emellett függ a fürdő eredményességétől. Negyedévente kapnak értékelést, s minden hónapban 10-15 százalékkal jobb eredményt kell produkálniuk, mint előző év azonos időszakában. Ha érdekeltté tesszük a vezetőket az eredményesség elérésében, jobban megnézik, mire adnak ki, és kivel végeztetik el a munkát.












Királyfürdő látványterv



A korábbi vezetés sokat panaszkodott arra, hogy egyszerűen nem tudják felszámolni a zsebbe végzett beléptetést, szolgáltatást. Önök tettek-e, tesznek-e valamilyen lépéseket ennek a megakadályozására?



A jelenlegi „karórás”beléptető rendszer valamelyest segít kiszűrni ezt a dolgozói visszaélést. A rendszer azonban túlságosan drága volt, és rengeteg hibával működik, tehát sokkal többe került, mint amekkora hasznot hozott. Havonta több száz hibát jelentenek a dolgozóink. A megoldásról folynak tárgyalások a beléptető rendszert telepítő társasággal.


Elképzelhető, hogy az ő szerződésüket is felmondják?


Ezt nem mondtam. Ez a cég közbeszerzésen lett nyertes, s öt évre szól a szerződése.


Forrás: Világgazdaság Online

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése