1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2009. február 14., szombat

dr.MÁTÉKA BÉLA:FILLÉRES BUDAPESTI ÚTI KALAUZ..1933

(részlet)
A Gellérthegy északi lejtőjén terül a régi Buda egyik leghangulatosabb része, a Tabán. "Tabán" törökül talpat jelent, valószínűen a hegy lábát, talpát. Hangulatos utcák a Virág Benedek-utca, a Kereszt-utca. A festői Hadnagy-utcában még régi háremablakos házak is láthatók. A Fehérsas-téren ma is áll az a kőoszlop, a pellengér, ahová a bűnösöket, tolvajokat, csaló vásári árusokat kikötötték. A Tabánban és környékén híres budai kiskorcsmák vannak, mint az Albecker, a Kakuk, feljebb a Krisztina-tér közelében a Zöldfa, a Hoffmann stb. Többnapos itt tartózkodásnál, vagy ha autóval tesszük meg a körsétát, mindenesetre ajánlatos a Tabán néhány régi utcájának útba-ej tése.

A mai Rácfürdő (most Szent Imre fürdő) helyén állott Mátyás király kedvenc fürdője s egészen idáig terjedt márványszobroktól, kis halastavaktól díszes királyi kertje, amely a török idők alatt teljesen elpusztult.

A Gellérthegy lábánál épült Rudas-fürdő boltozatos gőzfürdője még a török Sokoli Mustafa idejéből (1556) való. Az Erzsébet hídfőnél található a csak nemrégen felfedezett Hungária-gyógyforrás, hatása a karlsbadi vizekkel vetekszik gyomor-, vese-, májbajok stb. ellen