1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2012. február 4., szombat

GUZSIK ÖDÖN: TABÁNI UTCA- FESTMÉNY RESTAURÁLÁS

Az alábbi képsorozatban egy festmény megmentését követhetjuk nyomon  a festészet-restaurálás.blogspot.com  jóvoltából. Guzsik Ödön festménye a régi Tabán egy illusztris helyét örökítette meg. A  Kereszt utca 12 szám alatt volt ugyanis  Farkas Béla kocsmája.
Köszönjük-"Ecsetvonás"!!


Az 1900-as évek közepén festett festmény és díszkerete a pincében töltött évek alatt erősen szennyeződött, a festményt vastagon borította a por.


Egy korabeli felvételen a régi Tabán egyik utca részlete.

Tisztítás során azonban előbukkantak a festmény eddig rejtett gyönyörű, élénk színei.

A bal oldali ház felett látszik az ég előbukkanó kékje, és a fa ágai között lévő szakadás.


A vászon tágulatait, és gyűrődéseit tisztítás közben sikerült némileg kiegyenesíteni, ám az ég közepén lévő, horpadásból kiinduló szakadást a vászon szálait összeillesztve és ragasztva javítottuk.

retus közben

A vászon dublírozására nem volt szükség, csak a festékréteg megerősítésére.

A szokásos módon elkészített, tömítőmasszával pótolt hiányok után következett a festmény esztétikai kiegészítése, majd a lakkozás. A festmény végül a régi, de felújított díszkeretébe került vissza.

Forrás:ECSETVONÁS


Guzsik Ödön tabáni témájú festményei  a TABÁN GALÉRIÁBAN tekinthetőek meg , 1200 tabáni festmény társaságában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése