1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)


2012. február 12., vasárnap

TABÁNI PLATÁN

Az Urbanusta blognak köszönhetően ismerkedhetünk meg  egy platánfával  ,-akár személyesen is- amely még ismerte a XX,. század hajnalának Budapestjét, átvészelte a Tabán többszöri átalakítását, lebontását, látta a z 1945-ös ostromot,felrobbanni, majd újjáépülni az Erzsébet-hidat és így tovább egészen a 91-e taxisssztrájkig és napjainkig.

Egy fa százéves története: a díszlet fotóról fotóra változik, csak a platán marad az Erzsébet híd lábánál








A fenti két képet Sadia fedezte fel a Fortepanon: az Erzsébet híd budai hídfőjénél készült mindkettő úgy 25 év eltéréssel. Talán az egyetlen közös pont rajtuk a platán, mely túlélte a világháborút, a régi híd lerombolását, romjainak eltakarítását és az új megépültét. De vajon még mit? Lássuk!




Ilyen az új híd 1903-ban (forrás: Wikipedia). Talán már ezen is rajta van csemeteként:





Ez a húszas évek végén készült, itt már egész biztos ott a lombja a többi közt:

Ezen a harmincas években készült képen is az ő törzse látszik:





A negyvenes évek elején már kivehető későbbi alakja (a legnagyobbik az):





A háború utáni képen (valamikor 1950 körül) visszametszve:









Azután az újjá épült (villamosos) híd mellett éjjel-nappal valamikor a hetvenes évek elején (időpont-azonosításért kösz BDZSH-nak!).








Na és mi a helyzet ma? Ezt a képet idén nyáron készítette Polgár Ádám (negyven fényképből, így varázsolva üressé a hidat):



Gyönyörű és hatalmas lombja van. Remélem most is megvan. Aki arra jár fényképezze le!


Egy-egy sok évtizedes vagy évszázados fa legalább olyan meghatározó eleme a városképnek, mint az épületek, mégis kevesebb figyelmet kapnak. Akinek van kedve, nyomozzon utána egy-egy városi fa történetének például a Fortepanon (ahonnan a fenti fotók is származnak, ahol nincs külön jelölve) vagy csak küldje el tippjét azUrbanistának. Kösz!

Forrás:urbanista blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése